Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Sodarstvo na koledarju PMB 2019

Jubilejnih 70 let delovanja Posavskega muzeja Brežice obeležujemo na različne načine: z razstavami, glasbenimi dogodki, delavnicami, predavanji, grajskimi dogodivščinami, izidom časopisa in stenskega koledarja 2019. Koledar ima vseh dvanajst mesecev tematsko zaokroženih z dediščino Posavja skozi fotograsko gradivo, ki ga hrani PMB. Predzadnji mesec leta, november, je v znamenju sodarske obrti, ki jo na fotografijii predstavlja znana obrtniška družina Krajnc iz Sevnice. Je ena redkih družin, ki se še danes ukvarjajo s sodarsko obrtjo. Prakse, znanja in nekatere veščine, povezane s še živim sodarstvom, ohranja in razvija posredno še četrta generacija moških članov družine in še vedno izdelujejo lesene sode.

Sodarstvo je bilo v Posavju razširjeno kot podeželska in mestna obrt ter je zadovoljevalo potrebe gospoščinskih, meščanskih in kmečkih gospodarstev. Prebivalci Posavja že več sto let živijo v tesni povezanosti z vinsko trto in lesom, zato je bila tod močno razširjena izdelava vinskih sodov, ki so bili glavni sodarski izdelek, med izdelki  pa so bili še čebri, kadi, škafi, brente, lakovnice in sodčki. Najpogostejša so bila naročila za 500-litrske sode. Ročna izdelava takšnega soda je trajala en teden od jutra do mraka. Največji hrastov sod, ki ga je izdelal sevniški sodarski mojster Krajnc je meril 12 tisoč litrov. Gre za obrtna znanja, ki so bila v preteklosti živa v številnih posavskih krajih, a so se do danes večinoma pozabila in obrt opustila. Posavski muzej Brežice hrani veliko sodarskih predmetov iz različnih časovnih obdobij, med njimi čelo soda z reliefnim motivom plemiškega grba, leva in ptice iz druge polovice 18. stoletja. Iz istega obdobja je tudi sodarski oblič z motivom dvoglavega avstrijskega orla.

Fotografija 1: Čelo soda 1784, les, reliefni motiv – plemiški grb, lev in ptica. Prostornina 3576 litra. Premer 140 cm. Inventarna štev.: E90. 
Fotografija 2 in 3: Oblič, sodarski, 1774, les, rezbarjeno, dvoglavi avstrijski orel, inicijalki FF in letnica 1773. Inventarna štev.: E1099.
Fotografija 3: Družina Krajnc pred domačo hišo leta 1924. EF14388. 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti