Odškrnjena vrata depoja

RAČUN ZA SVETILKO IZ LETA 1908

V začetku 20. stoletja Brežice in večina drugih posavskih krajev še ni imela elektrike. Svetili so si s svetlobo ognjišča, s treskami, petrolejkami, z oljenkami, acetilenskimi svetilkami (karbidkami), redkeje s svečami. Svetila so bila kupljena v trgovini z mešanim blagom, nekatera pa naročena pri lokalnem kovaču ali kleparju. Med »ognjenimi« predmeti bodo od zadnjega avgusta v PMB na razstavi Štirje elementi: 2 – OGENJ na ogled tudi različna svetila.
Na droben listič papirja je brežiški klepar Ignac Zalokar (roj. 1879) leta 1908 napisal in ožigosal račun za svoja izdelka, (žveplalno) svetilko in spiralasti cevni kabel – 6 kron. Toliko je tega leta stal sodček piva na Telovo, s tem denarjem si lahko kupil 50 kg ajde, vožnja s parnikom iz Trsta v Ameriko je  potnika v tretjem razredu stala 180 kron, brežiški mizar Predanič je za postavljanje božjega groba v cerkvi sv. Lovrenca leta 1908 zaslužil 10 kron, dva voza peska sta stala 18 kron, dimnikar pa je za snaženje peči v zakristiji prejel 2 kroni. Račun iz leta 1908 torej ni bil prav visok. Kleparski mojster Zalokar je izdelal tudi marsikaj lepega, bil je avtor razkošnih pločevinastih okrasnih zaključkov na Mestni hiši v Brežicah, ki jo krasijo še danes.

Vir: Inventarna knjiga Etnologija, PMB.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar, etnologinja

Fotografija: Račun brežiškega kleparja Ignaca Zalokarja za (žveplalno) svetilko in spiralasti cevni kabel iz leta 1908, inv. številka E6508.
E6508-RAČUN KLEPARJA IG-ZALOKARJA-BREŽICE-1908
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih