Odškrnjena vrata depoja

POSVETILNI OLTAR NEPTUNU OVIJANU, ČATEŽ OB SAVI, 1. stoletje n. št.

Posvetilni oltar Neptunu Ovijanu je bil odkrit leta 1898 med prenovo ceste na relaciji Krška vas – Jesenice na Dolenjskem. Iz zapiskov in skice Jerneja Pečnika je mogoče razbrati, da je bil odkrit v bližini Čateža ob Savi, 21 m od Save in 92 m od Krke. Nekaj časa je bil vzidan v škarpo ob prenovljeni cesti nedaleč od lokacije najdbe, nato pa premeščen v Narodni muzej Slovenije. Posavski muzej Brežice hrani kopijo predmeta.
Črke na oltarju so pravilnih oblik in skrbno izklesane. Zapisano je, da je Medus, suženj trgovca Gaja Trotedija, dal postaviti oltar Neptunu Ovijanu. Navedba Neptuna nas ne preseneča, saj je bilo njegovo čaščenje spričo pomena rečne plovbe v antiki nedvomno običajno in pogosto. Zanimiva je navedba Ovijana, za katerega strokovnjaki domnevajo, da je poimenovanje za lokalno predrimsko božanstvo, ki je moralo biti podobno ali ekvivalentno Neptunu.
Ime Medus je prav tako lokalnega, najverjetneje predrimskega izvora. Posvetilni oltar je datiran v 1. stoletje našega štetja. Na razstavi Štirje elementi: 1 – Voda si je mogoče ogledati kopijo oltarja.

Pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja

Foto: Gregor Molan
Oltar Neptunu_Posavski muzej Brežice
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih