Odškrnjena vrata depoja

Oskrba z vodo

Prebivalci na območju Posavja so se v preteklosti oskrbovali s pitno vodo iz izvirov in vodnjakov. Brežice so svoj vodovod dobile leta 1914, pred tem pa so se meščani oskrbovali z vodo iz šestih mestnih vodnjakov, ki so bili postavljeni na glavni ulici, in še nekaj  drugih vodnjakov v stranskih ulicah. V petdesetih in šestdesetih letih 20. stoletja so se uveljavile litoželezne črpalke. V sedemdesetih in osemdesetih letih 20. stoletja so vodnjaki začeli izgubljati nekdanji pomen. Skoraj po vsem slovenskem ozemlju so bili v vse kraje in domove napeljani vodovodi, ki so zagotovili varno oskrbo s pitno vodo in izboljšali kakovost življenja. Večina vodovodov na podeželju je bila zgrajena z udarniškim in prostovoljnim delom krajanov, ki so z lopato, krampom in samokolnico delali na izkopu in zasutju trase vodovoda.
Na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA si lahko ogledate ročno črpalko za vodo Fontana, ki je iz druge polovice 20. stoletja. Še ne tako daleč nazaj je bila nepogrešljiv del vsakega vaškega dvorišča.

FOTOGRAFIJA:
Ročna črpalka za vodo Fontana, druga polovica 20. stol., lito železo, v. 58 cm, donacija: Vlasta Dejak, Cerklje ob Krki, inv. št.: Z4:4734.
 
LITERATURA:
Štirje elementi: 1 – VODA, Posavski muzej Brežice, Brežice, 2017.

Pripravila: Maja Marinčič, zgodovinarka
vodna črpalka (Small)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih