Odškrnjena vrata depoja

Nožički za lupljenje sliv

Bizeljske slivarje in njihovo dejavnost je etnologinja  dr. Ivanka Počkar (kustosinja Posavskega muzeja Brežice od 1980 do 2018) začela raziskovati že v zgodnjih osemdesetih letih. Iz tega so se potem razvile raziskava, razprava in razstava, obenem pa še rekonstrukcija slivarske dejavnosti in etnološki dokumentarni film.
 
Slivarji so bili občasna skupina ljudi, ki se je sezonsko ukvarjala z lupljenjem sliv, v teh krajih iz sorte Bistrica. Zaslužek, ki ga je dejavnost nudila predvsem ženskam, je bil le eden od dodatnih virov za preživljanje. Spretna bizeljska slivarka je na dan olupila od 80 do 100 kilogramov sliv Bistric, v sezoni 1400 kg.
 
Na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, na kateri je predstavljeno življenje sedemdesetih ljudi iz Posavja, je tudi zgodba slivarke Ankice Krivec, rojene Šeško (1915–1991) avtorice dr. Ivanke Počkar.
 
V Posavskem muzeju Brežice hranimo bogato dokumentacijo o tej dejavnosti, ki se je na Bizeljskem in okolici razmahnila proti koncu 19. stoletja. Med predmeti so tudi nožički za lupljenje sliv in so na ogled na pričujoči razstavi.
 
Fotografija 1: Nožički za lupljenje sliv, razstavljeni na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.: E1256–E1260.
Fotografija 2: Portret Ankice Krivec (1915–1991) med muzejsko rekonstrukcijo lupljenja in sušenja sliv na Bizeljskem, september 1981. Foto: Ivanka Počkar. Hrani: Posavski muzej Brežice.
 Fotografija 3: Rekonstrukcija lupljenja sliv na Bizeljskem 1. septembra 1981. Foto: Ivanka Počkar. Hrani: Posavski muzej Brežice.
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
Vir:
Počkar, Ivanka: Slivarji - Vodič k razstavi 9, Posavski muzej Brežice, 1982, 68 strani.
nožički za lupljenje sliv foto 1za predmet nožički  foto 2 portret Ankice Krivecza predmet nožički slive foto 3 Rekonstrukcija lupljenja sliv (1)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih