Odškrnjena vrata depoja

Nadangel Sv. Mihael

Kiparsko delo Sv. Mihaela iz konca 17. stoletja, ki izvira iz Gutmannsthalove zbirke iz Hotemeža pri Radečah in je delo neznanega kiparja, predstavlja nadangela Mihaela v boju z zmajem kot zmagovalca v viteški opravi. Po krščanskem izročilu je Nadangel Mihael angel smrti in Božje pravice, ki je dosegel zmago nad zlodejem. Je priprošnjik umirajočim, saj vsako dušo obišče v trenutku smrti in ji da priložnost odrešenja, zato ga pogosto upodabljajo s tehtnico, s katero tehta duše. Širjenje češčenja sv. Mihaela je nadomestilo češčenje poganskih božanstev, ponekod je nadangel spodrinil Aeskulapa, boga zdravja. Češčenje sv. Mihaela je bilo razširjeno v Nemčiji že v 9. stoletju, ko so njegov praznik obhajali 29. septembra in s tem dnem povezovali menjave služabništva, konec šol, čas sejmov, mladinskih sprevodov, žetvenih običajev in podobno.
 

Sv. Mihael, nadangel, konec 17. stoletja, neznani kipar, les, poslikan in zlaten. Hrani Posavski muzej Brežice, inv. št. KZ 1/40 (Foto: Hrvoje T. Oršanič).
 
Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka
 
Vir: Miklavčič, Maks in Jože Dolenc. Leto svetnikov: Tretji del (julij – september), str. 669–676. Ljubljana: Zadruga kataloških duhovnikov: »Jože Moškrič«, 1972.
Sv. Mihael_KZ1 40_300 dpi_logo
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih