Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Most (Cerknica) Franja Stiplovška (1898-1963)

Ni naključje, da ob svetovne dnevu muzejev izpostavljamo Cerknico, rojstno mesto Ive Stiplovšek, rojene Lavrič, življenjske sopotnice Franja Stiplovška in dolgoletne muzejske dokumentalistke, kustosinje in pedagoginje. Veduto z znamenitim kamnitim mostom slikarja Franja Stiplovška, odkupljeno v preteklem letu, je gospa Iva Stiplovšek s spoštovanjem hranila vsa leta kot enega njej najljubših akvarelov svojega moža, Franja Stiplovška.
Zakonski par Iva in Franjo Stiplovšek, oba predana muzealca, pionirja muzealstva – najprej v Krškem, zatem v Brežicah – sta s člani Muzejskega društva v Krškem prevzela skrb za sooblikovanje prve muzejske zbirke v Krškem. Ta je kasneje postala osnova za vzpostavitev in delovanja Posavskega muzeja, ko je ta dobil prostore v gradu Brežice, kjer muzej deluje še danes. Iva in Franjo Stiplovšek sta v prvih letih delovanja Posavskega muzeja, ki je za javnost prvič odprl vrata 26. junija 1949, skrbela za nadaljnje zbiranje, dokumentiranje, varovanje in prezentiranje kulturne dediščine posavskega prostora. Še kot gimnazijski profesor risanja je upravno vodenje muzeja prevzel Franjo Stiplovšek, pri širjenju zavesti o bogati kulturni dediščini Posavja, ki je bogatila stalne razstave muzeja, v zadovoljstvo posameznih obiskovalcev in raznovrstnih skupin, je skrbela soproga, gospa Iva Stiplovšek, kar je z veseljem opravljala do pozne starosti. Za bogat prispevek k ohranjanju, varovanju in prezentiranju kulturne dediščine sta Franjo in Iva Stiplovšek prejela mnoge pohvale, Ivi Stiplovšek, je bila leta 1977 podeljena tudi Valvazorjeva nagrada, v slovenskem prostoru najvišje stanovsko priznanje. 

Most (Cerknica), 1939, Franjo Stiplovšek (1898–1963), akvarel, papir. Hrani Posavski muzej Brežice, inv. št. KZ 1/ 2668. Foto: Gregor Molan.

Pripravila: Oži Lorber, muzejska svetovalka
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti