Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Mejni deželni kamni

Reka Sava združuje prebivalce Štajerske in Kranjske med Radečami in Jesenicami na Dolenjskem v Posavje. Vse do izgradnje železniške proge med Zidanim Mostom in Zagrebom leta 1862, ter vse do izgradnje mostov je tod igrala povezovalno vlogo med posameznimi kraji, deželi pa delila na Štajersko in Kranjsko.

Ločnica med njima je postala v 14. stoletju, dokončno pa naj bi se meja ustalila med 15. in 16. stoletjem. Za mejnike med deželama so uporabili mejne kamne, ki so bili vkopani v tla ob rečnem bregu. Nekatere izmed njih so našli daleč proč od današnje savske struge, kar dokazuje, da je Sava pogosto, zlasti ob večjih poplavah, prestavljala svoj rečni tok (npr. velika povodenj leta 1781).
Obiskovalce že na poti proti gradu, na območju kjer je nekoč stal obrambni jarek, pozdravijo trije mejni kamni, ki so del prve večzvrstne razstave Štirje elementi: 1 – VODA. Dva mejna kamna sta kvadratne oblike, na njima so vklesane črke Kr. (Kranjska) in Št. (Štajerska), rimski številki (XLVIII in LXXIX) ter letnica 1911. Tretji, pravokotne oblike, pa ima na eni strani napis v slovenščini (Kranj. Štajer. deželna meja štev. 6), na drugi v nemškem jeziku (Steier. Krain Landes grenze N. 6).«
 
FOTOGRAFIJE
1. Mejni kamen med deželama Kranjsko in Štajersko št. 6, 19. stol., kamen, v. 170 cm, najdišče: Prilipe (Brežice), inv. št.: Z4:4731.
2. Mejni kamen med Kranjsko in Štajersko št. LXXIX, 1911, kamen, v. 130 cm, najdišče: Vrbina, Brežice, inv. št.: ZG:4733.
3. Mejni kamen med Kranjsko in Štajersko št. XLVIII, 1911, kamen, v. 130 cm, inv. št.: Z4:4732.
4. Mejni kamni pred vhodom v grad.
 
LITERATURA:
Štirje elementi: 1 – VODA, Posavski muzej Brežice, Brežice, 2017, str.40, 41.
Živko Šebek: Krško - Življenje z reko Savo, Zavod Neviodunum, Krško, 2009.
 
Pripravila: Maja Marinčič, zgodovinarka
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti