Odškrnjena vrata depoja

Mehanski strojček za striženje las

V Posavje sta na začetku 20. stoletja, leta 1900, prišla dva brivsko-frizerska mojstra in lasuljarja, Josip Holy v Brežice, Dragutin Karl Kreutz v Sevnico. Slednji, rojen v Ljubljani leta 1874, je prišel iz Ljubljane v Sevnico z ženo Karolino, rojeno Janša (leta 1874). Na naslovu Sevnica ob Savi št. 5 (danes Glavni trg 17) je odprl brivsko-frizerski salon, sprva le za moške. Leta 1923 sta obrt prevzela sin Rudolf Kreutz in njegova žena Milka Kreutz. Za njima pa je brivsko, frizersko in lasuljarsko obrt v isti hiši nadaljevala njuna hči Dragica Karolina Zupanc (1931–2017).
Salon je neprekinjeno deloval do leta 2003 in je bil vsa desetletja cenjen in spoštovan med domačini. V njem se je ohranila prvotna notranja oprema in oprema iz obdobja po letu 1970. 
Avtorica življenjske zgodbe izjemne mojstrice Dragice, lastnice brivsko-frizerskega salona Kreutz in njene obrtniške družine, predstavljene na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, je dr. Ivanka Počkar.  Zraven so razstavljena štiri frizerska in brivska orodja, ki nas popeljejo v obdobje delovanja salona Kreutz in ostalih tovrstnih lokalov v Posavju. Med predmeti je mehanski strojček oziroma škarje za striženje las, ki ga hrani Posavski muzej Brežice.   
 
Fotografija 1: Mehanski strojček – škarje za striženje las, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.: E925.
Fotografija2: Del ohranjene opreme v frizerskem salonu Kreutz Zupanc, Sevnica, 26. 1. 2016. Foto: Vlasta Dejak. Hrani: Posavski muzej Brežice.
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
mehanski strojcek za laseFRIZERKA-008-Sevnica - Frizerstvo KREUTZ_pmb
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih