Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Mali protialkoholni katekizem, 1913

Pretirano uživanje alkoholnih pijač, zlasti žganja, je začelo naraščati z industrializacijo v 18. in 19. stoletju, ter se okrepilo po 1. svet. vojni. Alkohol je prodrl med vse sloje prebivalstva. Žganje, ki so ga prej zauživali kot zdravilo, so začeli uporabljati kot poživilo in je postalo vsakodnevna navada.
Od sredine 19. stoletja so se v boj proti alkoholizmu vse bolj vključevali duhovniki in zdravniki. Na Slovenskem so ustanovili več protialkoholnih organizacij, med njimi »Sveto vojsko«. Gibanje je leta 1903 ustanovil Janez Kalan (1868–1945), duhovnik, urednik in aktivist katoliškega gibanja. Leta 1913 je Protialkoholna zveza »Sveta vojska« v boju proti pijančevanju in razuzdanosti izdala Mali protialkoholni katekizem. Izvirnik knjižice je kot način boja proti ognjeni vodi v začetku 20. stoletja na ogled na razstavi Štirje elementi: 2 – OGENJ.
Društvo »Sveta vojska« je delovalo tudi v Brežicah, kjer so imeli člani enkrat letno izlet, ki pa se ni vedno zaključil brez alkohola, tako kot tudi ne leta 1929, ko so se člani Svete vojske in nekaj povabljencev odpravili na izlet v Crikvenico.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti