Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Kolo gospe »Vljudno vabljeni, nič siljeni«

Gospa Iva Stiplovšek (1904­–2001) je neprekinjeno, skoraj pet desetletij (1949–1996), delala v Posavskem muzeju Brežice. Skupaj z možem, slikarjem in muzealcem, Franjom Stiplovškom (1898–1963) sta utrla pot posavskemu muzealstvu. 

Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s srčno predanostjo, širokim znanjem in prijaznimi besedami »Vljudno vabljeni, nič siljeni« mnogotere obiskovalce popeljala na muzejski sprehod skozi dediščino Posavja. Tudi sama je muzeju podarila množico slik, grafik in risb Franja Stiplovška. Med dokumenti in predmeti, ki so bili  last gospe Stiplovšek, hranimo v muzeju tudi njeno kolo. Z njim se je peljala po Brežicah, na izlet in obisk v Kostanjevico na Krki, v Krško, Mokrice in naprej do hrvaškega Samoborja.
To kolo je pozneje podarila svoji sodelavki Jožici Strašek, rojeni Cerinski (1920–1992), ki se je vse do upokojitve v 80. letih 20. stoletja z njim vozila v službo v Posavski muzej Brežice. Nato ga je uporabljala njena hči Milena Strašek, por. Kovačič, in nato še njen sin Lovro. Marca lani (2018) je Milena Strašek kolo podarila muzeju, kjer nadaljuje svojo pot aktivne muzealije. Najprej je bilo kot razstavni predmet na ogled na razstavi »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, Muzealca Franjo in Iva Stiplovšek, proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice, ki je bila v PMB odprta od 12. maja 2018 do 18. maja 2019 in je bila prvi korak k praznovanju 70-letnice Posavskega muzeja Brežice.
Zdaj je kolo na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, odprti prav na sedemdeseti rojstni dan Posavskega muzeja Brežice. Razstavljeno je ob zgodbi grajske stanovalke in uslužbenke Jožice Strašek, katere avtorica je etnologinja dr. Ivanka Počkar.
 
                                                                                                                 
Fotografija: Žensko kolo, ki ga je Iva Stiplovšek podarila Jožici Strašek, je razstavljeno na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, akcesijska štev.: 444/2019. 
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti