Odškrnjena vrata depoja

Knjižica Einiges aus Doctor Martin Luthers Leben, nebst einem kurzen Unterrichte von der durch ihn unternommenen Reformation und der dadurch gestifte

Letos mineva 500 let, odkar je nemški teolog Martin Luther iz Wittenberga s 95 tezami, s katerimi je zahteval prenovo rimskokatoliške cerkve, sprožil reformacijsko gibanje, ki se je iz Nemčije hitro razširilo po Evropi. Reformacija je v slovenskem prostoru pustila izjemen pečat. Po njeni zaslugi so slovenski protestantski možje Primož Trubar, Sebastijan Krelj, Adam Bohorič in Jurij Dalmatin začeli pisati in izdajati knjige v slovenskem jeziku in tako ob novem nauku s knjigami prinašali izobrazbo vsem svojim vernikom. S protestantsko knjigo je slovenski jezik postal knjižni jezik, ki je po dolgih stoletjih povezal v celoto vse slovensko ljudstvo, okrepil slovensko narodno zavest in ohranil slovenščino skozi stoletja.

V Posavskem muzeju Brežice hranimo knjižico z naslovom Einiges aus Doctor Martin Luthers Leben, nebst einem kurzen Unterrichte von der durch ihn unternommenen Reformation und der dadurch gestifteten Evangelischen Kirch (Marsikaj iz življenja doktorja Martina Luthra …), ki jo je leta 1820 na Dunaju založil knjigarnar J. G. Heubner. Knjižica je vezana v kartonske platnice in ima 48 strani, na prvi notranji strani je risba, portret Martina Luthra, in pod njim natisnjen njegov lastnoročni podpis. (Inv. št. Z1:938)

Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
Martin Luthers Leben, Wien, 1820
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih