Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Knjižica Einiges aus Doctor Martin Luthers Leben, nebst einem kurzen Unterrichte von der durch ihn unternommenen Reformation und der dadurch gestifte

Letos mineva 500 let, odkar je nemški teolog Martin Luther iz Wittenberga s 95 tezami, s katerimi je zahteval prenovo rimskokatoliške cerkve, sprožil reformacijsko gibanje, ki se je iz Nemčije hitro razširilo po Evropi. Reformacija je v slovenskem prostoru pustila izjemen pečat. Po njeni zaslugi so slovenski protestantski možje Primož Trubar, Sebastijan Krelj, Adam Bohorič in Jurij Dalmatin začeli pisati in izdajati knjige v slovenskem jeziku in tako ob novem nauku s knjigami prinašali izobrazbo vsem svojim vernikom. S protestantsko knjigo je slovenski jezik postal knjižni jezik, ki je po dolgih stoletjih povezal v celoto vse slovensko ljudstvo, okrepil slovensko narodno zavest in ohranil slovenščino skozi stoletja.

V Posavskem muzeju Brežice hranimo knjižico z naslovom Einiges aus Doctor Martin Luthers Leben, nebst einem kurzen Unterrichte von der durch ihn unternommenen Reformation und der dadurch gestifteten Evangelischen Kirch (Marsikaj iz življenja doktorja Martina Luthra …), ki jo je leta 1820 na Dunaju založil knjigarnar J. G. Heubner. Knjižica je vezana v kartonske platnice in ima 48 strani, na prvi notranji strani je risba, portret Martina Luthra, in pod njim natisnjen njegov lastnoročni podpis. (Inv. št. Z1:938)

Pripravila: Vlasta Dejak, muzejska svetovalka
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti