Odškrnjena vrata depoja

Klešče za vroče kodranje las

Dekleta in ženske so bile v preteklosti tudi brez frizerja rade lepo urejene. Začelo se je že pri deklicah, navadno, ko so jih pripravljali za prvo sveto obhajilo in birmo. Mati ali kakšna druga spretna ženska je klešče za kodranje postavila v štedilnik na žerjavico in ko so se ravno prav segrele, jih je najprej preskusila na papirju, nato pa z vročimi kleščami postopoma kodrala dolge dekličine lase. Posebno med obema svetovnima vojnama in vsaj dveh desetletjih po zadnji vojni je bilo široko razširjeno kodranje las z razgretimi kodralnimi kleščami. Medtem ko je v sodobnosti moderno ravnanje ali likanje las, so po obdobju kodranja las s kleščami postale modne kratke pričeske. Daljše, pa tudi krajše lase so v 70. letih 20. stoletja pogosto kodrali z električnimi pripomočki, predvsem s široko znanim figarom, kovinskim, nato keramičnim oblikovalcem kodrov, ki je do današnjih dni ohranil ime. Pripomoček se domnevno imenuje po skodrani lasulji Figara v Seviljskem brivcu.
V Posavskem muzeju hranimo 9 kosov klešč za kodranje las ali v narečju škarij za lase brénat, tri od njih so na ogled na razstavi Štirje elementi: 2 – OGENJ. Klešče z inv. št. E6439 so železne, dolge 23,4 cm, klešče z inv. št. E6440, prav tako železne, so dolge 26 cm, tretje z oznako Marcel in z inv. št. E6459 so iz kovinske zlitine, dolge 30 cm.
Fotografija birmanke in botre pred drugo svetovno vojno, inv. št. E5015, prikazuje birmanko z dolgimi, spiralasto skodranimi lasmi in belim venčkom, dolgo belo obleko, belimi rokavicami in belo torbico.  

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
E5015-FOTOGRAFIJA, BIRMANKA IN BOTRA, pred drugo svetovno vojnoE6439-ŠKARJE ZA KODRE (2)E6440-ŠKARJE ZA KODRE (1)E6459-ŠKARJE ZA KODRE (1)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih