Odškrnjena vrata depoja

Kdo sedi na prestolu?

Pozlačeno bronasto ploščico z upodobitvijo vladarja na prestolu so arheologi odkrili leta 1992 ob terenskem pregledu Starega gradu v Podbočju. Aplika, ki je morda služila kot okov lesene skrinjice ali predstavljala romarski znak, ima tri luknjice in ohranjen žebljiček. Iz tega zanesljivo sklepamo, da je bila nekoč pritrjena na podlago. Aplika je izdelana v pozitivnem reliefu in meri 32 x 32 mm.

Na apliki je frontalno upodobljen vladar, ki sedi na oblazinjenem prestolu. Njegova desna roka je v komolcu upognjena proti telesu tako, da trivejnato žezlo drži preko nadlahti. Leva roka je upognjena stran od telesa in drži jabolko s križem. Ogrnjen v plašč je tako opremljen z vsemi vladarskimi insignijami. Upodobitev posnema vladarsko imago majestatis, kakor se je v 13. stoletju oblikovala in uporabljala na pečatih. Na podlagi primerjav apliko časovno umeščamo v 2. polovico 13. stoletja.

Tak tip portreta vladarja se je izoblikoval za časa cesarja Friderika II. Iz rodbine Staufov. V 13. in 14. stoletju so ga prevzeli mnogi evropski vladarji npr. češki kralj Venčeslav I. in njegov sin Otokar Přemysl II., nemški kralji Viljem Holandski, Rihard Kornvalski in Rudolf I. Habsburški. Portret je bil v shematizirani različici razširjen tudi na novcih.

Raziskovalci poudarjajo predvsem podobnost upodobitve na apliki s pečatniki cesarja Rudolfa I. Habsburškega in Otokarja Přemysla II.

Zaradi materiala in tehnike izdelave je upodobitev na apliki shematična do te mere, da identitete vladarja ni mogoče zanesljivo ugotoviti.Pripravila: Jana Puhar

Foto: Gregor Molan

Literatura in risba: Mitja Guštin et al., Podbočje – Stari grad, Brežice 1993 in Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Ljubljana 2003.
aplika iz bronaste pozlacene plocevineIMG_7514
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih