Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Kdo sedi na prestolu?

Pozlačeno bronasto ploščico z upodobitvijo vladarja na prestolu so arheologi odkrili leta 1992 ob terenskem pregledu Starega gradu v Podbočju. Aplika, ki je morda služila kot okov lesene skrinjice ali predstavljala romarski znak, ima tri luknjice in ohranjen žebljiček. Iz tega zanesljivo sklepamo, da je bila nekoč pritrjena na podlago. Aplika je izdelana v pozitivnem reliefu in meri 32 x 32 mm.


Na apliki je frontalno upodobljen vladar, ki sedi na oblazinjenem prestolu. Njegova desna roka je v komolcu upognjena proti telesu tako, da trivejnato žezlo drži preko nadlahti. Leva roka je upognjena stran od telesa in drži jabolko s križem. Ogrnjen v plašč je tako opremljen z vsemi vladarskimi insignijami. Upodobitev posnema vladarsko imago majestatis, kakor se je v 13. stoletju oblikovala in uporabljala na pečatih. Na podlagi primerjav apliko časovno umeščamo v 2. polovico 13. stoletja.

Tak tip portreta vladarja se je izoblikoval za časa cesarja Friderika II. Iz rodbine Staufov. V 13. in 14. stoletju so ga prevzeli mnogi evropski vladarji npr. češki kralj Venčeslav I. in njegov sin Otokar PÅ™emysl II., nemški kralji Viljem Holandski, Rihard Kornvalski in Rudolf I. Habsburški. Portret je bil v shematizirani različici razširjen tudi na novcih.

Raziskovalci poudarjajo predvsem podobnost upodobitve na apliki s pečatniki cesarja Rudolfa I. Habsburškega in Otokarja PÅ™emysla II.

Zaradi materiala in tehnike izdelave je upodobitev na apliki shematična do te mere, da identitete vladarja ni mogoče zanesljivo ugotoviti.

Pripravila: Jana Puhar

Foto: Gregor Molan

Literatura in risba: Mitja Guštin et al., Podbočje – Stari grad, Brežice 1993 in Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Ljubljana 2003.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti