Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Javna straža - čuvarji vinogradov

V drugi polovici 19. stoletja so dežele Avstro-Ogrske dobile pravice, da s svojimi predpisi urejajo varnost na nekaterih področjih, predvsem v kmetijstvu pri varovanju poljščin in vinogradov, v gozdarstvu, rudarstvu, pri lovu, ribištvu in vodnem gospodarstvu. Takratni občinski stražniki so imeli pravice in dolžnosti javne staže, nosili so uniforme in vidno znamenje.

Leta 1887 je Vojvodina Kranjska sprejela poseben zakon, ki je urejal znamenja čuvajev. Znak je moral nositi  na levi strani prsi vsak čuvaj v poljedelstvu, lovstvu, gozdarstvu, ribištvu ali vodnem gospodarstvu. V vinogradniškem okolju – morda ga je izgubil čuvaj cirnskih vinogradov v zadnji četrtini 19. stoletja –, ga je  našel lastnik vinograda na Cirniku, Zdenko Budič. Ob obisku občasne etnološke razstave Od svinje do votivnega prašička, od rečnih poti do testenega ptička je predmet podaril Posavskemu muzeju Brežice.

Znak je podolgovate oblaste oblike ščita, izdelan iz medenine, v. 10 cm in š. 8 cm. Sredi ščita je reliefno izbočeni orel iz deželnega grba Kranjske,  levo in desno sta polkrožna reliefno vbočena napisa, na desni strani napis Javna straža, na levi napis Öffentliche Wache.

Fotografija:
Znak javna straža – Öffentliche Wache, po letu 1878, inventarna številka E6209.

Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti