Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

JANTAR IN STEKLO - Nakit Keltinje s Sejmišča v Brežicah

Tri modre steklene in tri jantarne jagode so sestavljale nakit Keltinje, ki je bila v sredini 3. stoletja pr. n. št. pokopana na Sejmišču v Brežicah. K zadnjemu počitku so jo položili istočasno in v skupen grob z bojevnikom. Iz predmetov, ki so jih položili v grob ni moč razbrati, kaj je bil vzrok sočasnega pokopa. Morda je bila to nesreča, izbruh nalezljive bolezni ali pa morda obred pogrebnega žrtvovanja na grobu mrtvega bojevnika, kot ga pri Keltih omenjajo nekateri antični pisci.

Za grobišče na Sejmišču so značilni pokopi v plitvih grobnih jamah, v katerih so skupaj z osebnimi predmeti priloženi sežgani posmrtni ostanki pokojnika. Način pokopa je povezan s pogrebnim ritualom, ki je potekal tako, da so pokojnika z njegovo lastnino vred sežgali na grmadi. Ostanke kosti so nato skrbno pobrali v vrečko iz usnja ali tekstila in jih pridali v grob. Priložili so še osebne predmete, staljene na grmadi, ter posode s hrano in pijačo. Bojevnikom so v grobove pridali še orožje, ki je bilo izpostavljeno posebnemu ritualu uničenja. Značilna bojevniška oprema, ki obsega meč, sulico in ščit, je bila namreč obredno zvita, preden so jo pridali v grob. Od doslej izkopanih 161 grobov je bojevniških grobov približno tretjina in predstavljajo izrazito skupino med brežiškimi keltskimi pokopi.
Za ženske grobove je značilen bronast in steklen nakit. Zaponke za spenjanje oblačila so ženske navadno nosile v paru. Nekatere so okrog gležnjev nosile tudi bronaste masivne nanožnice. Dolgo oblačilo iz gosto tkanega materiala so si v pasu prepenjale z železno pasno verigo s paličastim obeskom. Steklen nakit – večinoma steklene zapestnice iz prozornega stekla z rumenim vložkom so po večini izredno slabo ohranjene, ker so se v pogrebnem ritualu stalile na grmadi. V posameznih grobovih so bili odkriti tudi jantarne jagode, jantarni in stekleni obročki, prstani ter lončena vretenca, v enem grobu pa je najden tudi bronast pas sklepanec.
Najdbe so bile predstavljene v sklopu Medinstitucionalne razstave »Ženske zgodbe. Mitske podobe in realnost skozi muzejske predmete.« Razstava bo prihodnje leto na ogled tudi v Posavskem muzeju Brežice.

Slika 1:
Steklena modra jagoda sploščeno kroglaste oblike. Pr. 1,3 cm. Inv. št. P 1670.
Steklena modra jagoda bikonične oblike. Vel. 0,9 x 0,6 cm. Inv. št. P 1671.
Steklena modra jagoda prstanaste oblike. Pr. 0,8 cm. Inv. št. P 1672.
Jantarna jagoda kroglaste oblike. Pr. 0,7 cm. Inv. št. P 1673.
Jantarna jagoda kroglaste oblike. Pr. 0,7 cm. Inv. št. P 1674.
Jantarni jagodi obročaste oblike. Ena jagoda je poškodovana. Pr. 0,6 cm. Inv. št. P 1675, P 1676.

Slika 2: Risarska rekonstrukcija keltskega para iz dvojnega groba (Špela Osojnik)
Slika 3: Risarska rekonstrukcija pogrebnega rituala (Anđelka Fortuna Saje)


Pripravila: Jana Puhar
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti