Odškrnjena vrata depoja

Janečkove orgle na razstavi IMAGO MUSICAE: Glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu

Janečkove orgle na razstavi IMAGO MUSICAE: Glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu

 
Baročni orgelski pozitiv, razstavljen na razstavi Imago musicae v galeriji Posavskega muzeja Brežice, je pritegnil tudi strokovnjake, ki se ukvarjajo z orgelsko umetnostjo na Slovenskem, Eda Škulja, Jurija Dobravca, Tatjano Štefanič in Boštjana Roškarja. Po njihovih ugotovitvah so bile orgle izdelane leta 1745 v Celju, njihov izdelovalec pa je znani baročni orglar Janez Frančišek Janeček, o čemer govori napis, ki je bil odkrit pri pregledu notranjščine pozitiva. Po mnenju kustosinje Pokrajinskega muzeja Ptuj Ormož Tatjane Štefanič, spada na razstavi predstavljen orgelski pozitiv med tipične manjše samostoječe orgelske pozitive, ki jih je Janez Frančišek Janeček kar nekaj izdelal tudi v 40-ih letih 18. stoletja.

Brežice, 3. junij 2016   
                                                                                    
 
Fotografija 1: Jurij Dobravec in Boštjan Roškar pri pregledu notranjščine Janečkovega pozitiva (Foto: Boris Farič, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož)
Fotografija 2: Napis z imenom izdelovalca in letnico se je pokazal pri pregledu notranjščine (Foto: Boris Farič, Pokrajinski muzej Ptuj Ormož)
Orgle_foto PMPO_-33Orgle_foto PMPO-3
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih