Odškrnjena vrata depoja

IGNAC MARIJA I. ATTEMS: PREDNIKI, ŽIVLJENJE IN POTOMCI, predavanje Borisa Hajdinjaka (četrtek, 21. november, 18:00).

V četrtek, 21. novembra, bo na vrsti že peti dogodek iz cikla Jesenska druženja s Posavkami in Posavci ter gosti ob razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, predavanje Borisa Hajdinjaka z naslovom Ignac Marija I. Attems: predniki, življenje in potomci. Zgodovinar, geograf ter direktor mariborske sinagoge, se je prijazno odzval na naše povabilo k sooblikovanju razstave Štirje elementi: 3 – ZEMLJA katerega osrednji temelj je 70 resničnih zgodb Posavk in Posavcev. V svojem predavanju nam bo predstavil za Štajersko zgodovino enega najpomembnejši Attemsov, grofa Ignaca Marijo I. Attemsa (1652–1732), ki je s spretnim gospodarjenjem svoje posesti razširil na velik del južne Štajerske. V posesti je imel gradove Štatenberg, Podčetrtek, Hartenštajn in Pilštanj, Brežice, Slovensko Bistrico in Brestanico ter Gösting pri Gradcu.
Leta 1694 postal lastnik gradu Brežice in v naslednjih tridesetih letih renesančno trdnjavo spremenil v plemiško baročno bivališče z najlepšo poslikano dvorano na naših tleh. Zaradi svojih umetnostnih naročil v dvorcih in gradovih, ki jih je kupil tekom svojega življenja, sodi med najbolj poznane štajerske plemiče. V predavanju pa ne bo govora samo o umetnostnih naročilih, temveč tudi o njegovih prednikih, njegovem življenju in njegovem potomstvu.

Vljudno vabljeni.

Fotografija: Ignac Marija I. Attems (1652–1732) z najstarejšimi sinovi: Francem Dizmo (1688–1750), najstarejšim preživelim sinom in glavnim dedičem, Tadejem Kajetanom (1691–1750), drugim najstarejšim preživelim sinom in drugim dedičem, in Jožefom Inocencem Ksavrom (1692–1702), ki je umrl v času nastanka slike (Frančišek Karel Remb, 1702–1703, kopija Viteška dvorana gradu Brežice, izvirnik Gradec, Joanneum, Alte Galerie).
Foto: Luka Rudman.
Viteška dvorana-PMB
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih