Odškrnjena vrata depoja

Gostilniški predpasnik iz črnega klota

Na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, odprti ob letošnji 70-letnici Posavskega muzeja Brežice, je predstavljeno 35 Posavk in 35 Posavcev  iz različnih obdobij, različnih poklicev in stanov. Med njimi je gostilničarka Kristina – Tinca Florjanič, rojena Korent (1911–2000), katere življenjsko zgodbo zelo dobro pozna dr. Ivanka Počkar in jo na razstavi predstavlja.
Družina Korent se je morala večkrat seliti, ko so prišli v Brežice leta 1927, je prvorojenka Kristina dopolnila 16 let. Njeni starši so isto leto prevzeli v najem gostilno Narodnega doma z napisom Hotel Klembas, Kristino pa kmalu določili za nadaljevalko družinske obrti.
Dela v gostilni, ki je bila odprta vsak dan od pol šestih zjutraj do pozne noči, nikoli ni zmanjkalo.  Predpasnik iz črnega klota (goste, svetlikajoče se tkanine v atlasovi vezavi) je bil zaščitni znak vsestransko sposobne, poštene, marljive in delovne Kristine. S svojim delom je mlajšima bratoma, Karlu in Jakobu, pomagala pri šolanju. Opravljala je  vsa gostilniška in druga dela ter bila leta 1936 v Brežicah prva ženska z vozniškim izpitom in prva s smučarskimi hlačami. Po poroki s Karlom Francem Florjaničem (1916–1989) je po 2. svetovni vojni nadaljevala z delom v gostilni Korent T. (Florjanič Tinca) v Šentlenartu pri Brežicah.
Maja letos je družina Florjanič Posavskemu muzeju Brežice podarila kovano ograjo, ki je bila na balkonu Petrišičeve, kasneje Kórentove in Florjáničeve gostilne, zgrajene leta 1910.

Fotografija: Predpasnik, podobnega je nosila gostilničarka Kristina –  Tinca Florjanič, krojen na prsnik, klot črne barve, 1970, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, inventarna štev.:  E5778. 
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
Literatura:
Počkar, Ivanka: Dve gasi, dva policaja, sto obrtnikov: življenje mestnih obrtnikov od sredine 19. stoletja do druge svetovne vojne na primeru Brežic (Brežiške študije 2). Brežice: Društvo za oživitev mesta Brežice; Krško: Valvasorjev raziskovalni center; Ljubljana: ZRC SAZU, Založba ZRC, 2005, str. 187–190, str. 195-197
gostilniški predpasnik
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih