Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Garnitura zlatega nakita iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem

V letih 1959 in 1960 je arheolog dr. Peter Petru v sodelovanju s Posavskim muzejem Brežice izkopal 41 grobov na območju grobišča rimske naselbine Romula – danes Ribnica pri Jesenicah na Dolenjskem. V grobu 15 so odkrili skelet mlajše ženske, kjer je bila poleg ostalih grobnih pridatkov odkrita tudi zlata nakitna garnitura, sestavljena iz kompleta dveh uhanov, poročnega prstana in verižice. Grob je časovno umeščen v konec 3. stoletja na podlagi najdbe novca, Avrelijanovega antonina, kovanega leta 273. Tej dataciji tipološko ustreza tudi nakit.

Nakitna garnitura:
  1. Zlat prstan z ovalno razširitvijo na vrhu. Oval je obrobljen z nizom izboklin, v sredini sta upodobljeni sklenjeni roki. Inv. št. A 1624. Zunanji obseg: 5,5 cm. Teža: 6,42 g.
  2. Zlat uhan s pentljo, pritrjeno na kvadratno votlo košarico z vdetim zelenomodrim steklom. V spodnjo ploskev košarice je privarjena zanka, na kateri visi jajčast medaljon. Medaljon ima tenek zlat obod, vanj je vdelano modro steklo. Inv. št. A 1625. Dolžina: 2,3 cm. Teža: 1,5 g.
  3. Zlat uhan s pentljo, pritrjeno na kvadratno votlo košarico z vdetim zelenomodrim steklom. V spodnjo ploskev košarice je privarjena zanka, na kateri visi jajčast medaljon. Medaljon ima tenek zlat obod, vanj je vdelano modro steklo. Inv. št. A 1626. Dolžina: 2,3 cm. Teža: 1,5 g.
  4. Zlata verižica, sestavljena iz 29 členkov. Členki so na enem koncu sploščeni v zanko, na nasprotnem zaključku pa je zadnji konec spiralno ovit okoli členka. Med zanke so nanizane zelenomodre steklene jagode. Inv. št. A 1627. Dolžina: 36 cm. Teža: 5,25 g.

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti