Odškrnjena vrata depoja

Filárka in pleteni košari za jajca

Poimenovanje filárka, odkupovalka in prodajalka kokošjih jajc, je prvotno označevalo vsako žensko, ki je karkoli prodajala na tržnici, sama beseda pa je znana tudi v severni Hrvaški in Vojvodini. Življenje ene izmed posavskih filárk je napisala dr. Ivanka Počkar in njeno zgodbo predstavila na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA.
Štefaniji Krošelj, rojeni Pavlič (1927–2012), doma iz Zgornje Pohance, je filárjenje prinašalo dodaten, pa čeprav skromen zaslužek. To dejavnost je opravljala okoli deset let, predvsem v obdobju po drugi svetovni vojni. Jajca je zbirala po okoliških vaseh, v dve košari jih je zložila tudi do 600 na kolo. Naslednji dan je polni košari prepeljala do železniške postaje v Brežicah in jih z vlakom odpeljala na tržnico v Zagreb, na kateri je prodajala še nekatere pridelke. Zaslužek od prodaje na tržnici je v celoti izročila materi in očetu. Šele ko se je pripravljala na možitev, si je samo iz filárskega zaslužka priskrbela vse potrebno: kupila je spalnico, kuhinjo, nekaj posode, posteljnine in oblačil.
Košare, v katerih so filárke prenašale odkupljena in tudi domača jajca na tržnico, so bile večinoma pletene iz šibja vrb ali leskovih viter.
 
Fotografija 1:  Košara, cepljene šibe, v. 38 cm, d. 52 cm, š. 38 cm. Prečno ročaj. Na daljših stranicah zunaj barvna, zeleno-modro-rdeča poslikava, verjetno rastlinski motiv. Inventarna štev.: E5307.   
Fotografija 2:  Košara; šibe, ovalna oblika, visok locenj povezuje daljši stranici, dno je leseno. D. 60 cm, š. 37 cm, v. 25,5 cm, v. z locnjem 41 cm. Inventarna štev.: E6064.

Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
E5307-KOŠARA, cepljene šibe-EF8920E6064-KOŠARA (1)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih