Odškrnjena vrata depoja

EMILIJA FON, magistra farmacije iz Kostanjevice na Krki

Emilija Fon se je rodila 1. novembra 1897 v Celju. V Pragi je doštudirala farmacijo, nato pa se je 1927 preselila v Kostanjevico na Krki, kjer je vodila zasebno lekarno sv. Miklavža.
V času druge svetovne vojne je bila Kostanjevica na Krki sprva del italijanskega okupacijskega območja, po njeni kapitulaciji, septembra 1943, pa jo je zasedla nemška vojska. Emilija Fon je s sanitetnim materialom in z zdravili oskrbovala partizansko zdravstvo tega območja. Po končani vojni je nadaljevala z vodenjem lekarne, ki je bila leta 1949 podržavljena, Emilija pa je ostala njena upravnica. Dolga leta je prijateljevala z arhitektom Jožetom Plečnikom, ki je na kostanjeviškem pokopališču zasnoval nagrobnik njene družine. Umrla je na današnji dan pred 35. leti, 13. oktobra 1984.
V Posavskem muzeju Brežice hranimo več izvirnih dokumentov magistre Fonove iz obdobja med drugo svetovno vojno. Eden najbolj zanimivih je dovolilnica s katero je lahko Emilija brez zadržkov prečkala mejo okupacijske cone, da bi prišla do svojih posesti v Krakovem in Malencah.
Na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA je življenjsko zgodbo kostanjeviške lekarnarice zapisala Vlasta Dejak. Na ogled sta dva hrastova stola, ki ju je oblikoval in Emiliji podaril Plečnik. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Lekarni Krško, enota Kostanjevica na Krki, ki nam je stole posodila.

Fotografija:
1. Dovolilnica za Emilijo Fon (1897–1984), magistrica farmacije, lekarnarica, inv. št.: Z4:4913.

Pripravila: Maja Marinčič
Dovolilnica Z4-4913 (1) PMBDovolilnica Z4-4913 (2) PMB
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2022, posavski-muzej.si | O piškotkih