Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Emilija Fon, magistra farmacije iz Kostanjevice na Krki

Emilija Fon se je rodila 1. novembra 1897 v Celju. V Pragi je doštudirala farmacijo, nato pa se je 1927 preselila v Kostanjevico na Krki, kjer je vodila zasebno lekarno sv. Miklavža.

V času druge svetovne vojne je bila Kostanjevica na Krki sprva del italijanskega okupacijskega območja, po njeni kapitulaciji, septembra 1943, pa jo je zasedla nemška vojska. Emilija Fon je s sanitetnim materialom in z zdravili oskrbovala partizansko zdravstvo tega območja. Po končani vojni je nadaljevala z vodenjem lekarne, ki je bila leta 1949 podržavljena, Emilija pa je ostala njena upravnica. Dolga leta je prijateljevala z arhitektom Jožetom Plečnikom, ki je na kostanjeviškem pokopališču zasnoval nagrobnik njene družine. Umrla je na današnji dan pred 35. leti, 13. oktobra 1984.
V Posavskem muzeju Brežice hranimo več izvirnih dokumentov magistre Fonove iz obdobja med drugo svetovno vojno. Eden najbolj zanimivih je dovolilnica s katero je lahko Emilija brez zadržkov prečkala mejo okupacijske cone, da bi prišla do svojih posesti v Krakovem in Malencah.
Na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA je življenjsko zgodbo kostanjeviške lekarnarice zapisala Vlasta Dejak. Na ogled sta dva hrastova stola, ki ju je oblikoval in Emiliji podaril Plečnik. Ob tej priložnosti se zahvaljujemo Lekarni Krško, enota Kostanjevica na Krki, ki nam je stole posodila.

Fotografija:
1. Dovolilnica za Emilijo Fon (1897–1984), magistrica farmacije, lekarnarica, inv. št.: Z4:4913.

Pripravila: Maja Marinčič
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti