Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Dve votivni podobi, povoj za dojenčka in krstna odejica

Med danes manj poznanimi predmeti, razstavljenimi na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, sta dve votivni podobi in povoj za dojenčka. Vsi trije predmeti dopolnjujejo predstavljeno poklicno in življenjsko zgodbo Marije Maznik (1909–1987), katere avtorica je dr. Ivanka Počkar. Marija je poklic babice »podedovala« po svoji materi Neži Babnik oziroma je nadaljevala njeno poklicno pot. Marija je bila sprva pletilja, nato pa je med letoma 1939 in 1941 obiskovala Babiško šolo v Ljubljani, ki je bila ena prvih zdravstvenih strokovnih šol v Evropi in prva babiška šola na Slovenskem. Po končane šolanju je opravljala terensko babiško službo v Brestanici, v Leskovcu pri Krškem in od leta 1965 do upokojitve v Župeči vasi. Vodila je okoli 100 porodov na leto ter o porodih in otrocih, ki jih je spravila na svet pisala delovni dnevnik. Kot babica je pogosto staršem svetovala ime za novorojenca, in bila večkrat tudi krstna botra.  

Otroka so nesli h krstu oblečenega v posebno, za ta cerkveni zakrament narejeno oblačilo – krstno odejico, ki so jo v Posavju imenovali tudi ajnpindekrl. V etnološkem depoju muzeja hranimo krstno odejico iz Radeč, narejeno pred drugo svetovno vojno, v kateri so nesli h krstu okoli sto otrok. Narejena je iz belega bombažnega platna, obrobljenega z industrijsko čipko. Med predmeti, razstavljenimi na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA, so trakast povoj za dojenčka iz belega bombaža, ki je prišel v muzej iz Loke pri Zidanem Mostu, ter dva votivna predmeta. Eden je votiv za srečen porod, upodobljena slika na les iz srede 19. stoletja s prizorom poroda, nad njim pa Marija z detetom in napisom V zahvalo za srečen porod. Drugi votiv je izdelan iz voska in predstavlja dete v povojih.

Fotografija 1: Krstna odejica, ajnpindekrl, bombažno platno, industrijska čipka. Inventarna štev.: E6263.
Fotografija 2: Votiv za srečen porod, slika na les, 1841, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Inventarna štev.: E297. 
Fotografija 3: Votiv – dete v povojih, vosek, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Inventarna štev.: E591. 
Fotografija 4: Povoj za dojenčka, bombaž, bele barve, razstavljen na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA. Inventarna štev.: E4827.
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti