Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Drsalke in zimsko veselje

Vsak predmet, ki ga hranimo v Posavskem muzeju Brežice, ima zgodbo, povezano s posameznikom. Z mislijo in zavedanjem, da bodo zanamci spoštovali predmet kot del dediščine, ki je skupna nam vsem, posameznik predmet podari muzeju. Železne drsalke iz začetka 20. stoletja, ki so od decembra 2016 razstavljene na večzvrstni razstavi Štirje elementi: 1 – VODA, je pred dobrimi petimi leti našemu muzeju podaril Danilo Pečnik iz Brežic, rojen leta 1930. Spominja se, da so vsi v družini imeli drsalke, njegov stric že tistega leta ko, se je začela prva svetovna vojna. V otroštvu in kot mladostniki so drsali na Grubčevem bajerju in  pri Drečnikovem mlinu na Črncu, kjer je njegov oče sekal led za ledenice. Zimsko veselje iz opisanaga obdobja lepo ilustrira šolska risba s tušem na risalnem papirju, nastala okoli leta 1959, v muzej pa prinešena iz zapuščene hiše Šmajgelj (Ulica Pod obzidjem 35, Brežice), ki so jo leta 2007 podrli.

 

Fotografija 1: Zimsko veselje, risba s tušem na risalnem papirju, vel. 29,4 x 20,7 cm, okoli 1955.  Inventarna štev.: E5466.
Fotografija 2: Drsalke, železo, d. 33,5 cm, v. 7,5 cm, š. 11,5 cm, zač. 20. stol., razstavljene na razstavi Štirje elementi: 1 – VODA. Inventarna štev.: E6185.
 
 
Pripravila: Stanka Glogovič, etnologinja

 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti