Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Dota je priplula po Savi


Naša kulturna dediščina, dota in jirbšna (zapuščina), ima različne oblike, je v zemlji, nepremičninah, predmetih, podedovanih znanjih in veščinah ter v denarju, pogosto v zvezi z reklom »je prinesla kar lepo doto«. V današnjem času se komaj razume, da je nekdo odpeljal ali pripeljal doto in je s tem mišljena zemlja, ki jo je dobil od doma. Nenavadna je tudi dota, ki so jo nevesti poslali po rečni poti.

Dota je delež, ki so ga določili ali namenili vsakemu od otrok in ga je navadno izplačal dedič posestva. V Posavju so doto razumeli tudi kot premoženje, ki ga žena ali mož prineseta v zakon. Tako so izpričani primeri prejete dote v Slogonskem, kjer je bil moški po poklicu čevljar in je za doto dobil čevljarski šivalni stroj, brat in sestra iz Pohance pa sta dobila doto, ko sta šla od doma: sestra travnik in za dve kravi dote v denarju, brat vinograd. Ni vsakdo mogel prinesti dote, ne v denarju, ne v (ne)premičninah. Precej bogate so bile, denimo, dota hčere odvetnika Srebreta, ki je ob poroki prinesla 800 kron, glede na vrednost zemljišč pa doti obeh Attemsovih žena – Regine Wurmbrand in Katarine Herberstein.

Posebna dota je priplula po Savi, ko sta se spoznala in v zakon obljubila, Millerjeva iz Skorna ob Paki, in Stajnko z Mosteca pri Dobovi. Njeni bratje so bili savinjski splavarji in od tam je po Savinji in Savi pripotovala njena dota: splav lesa. Pristal je ob brodišču na Mostecu, kjer so ga razstavili in prepeljali v vas. Iz bogate lesene dote sta si Stajnkova postavila hišo sredi vasi  Mostec, kjer je nato živela Millerjeva družina in družine njunih potomcev, poročenih Topolovec in Krušlin. Hiša je bila zgrajena iz hrastovine, ki je v Posavju najbolj pogosto gradivo. V njej so udobno živeli do leta 1968, nato so se preselili v novo hišo, staro Stajnkovo hišo pa razstavili in hrastova bruna odpeljali.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar
 
Fotografija: Hiša, zgrajena iz dote, ki je priplula po Savi, pred njo Jožefa Topolovec, por. Krušlin (1935–2015), Mostec pri Dobovi, okoli leta 1963. Hrani: Biserka Čančer, Veliki Obrež.
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti