Odškrnjena vrata depoja

Citre in tretji človek

Citre znamke Anton Kiendl so ena od lepših pridobitev Posavskega muzeja. Resonančni trup meri 62 x 25,3 x 3,5 cm, rob ovalne zvočnice krasi intarzija bele barve. Skoznjo je vidna etiketa z besedilom: Anton Kiendl in Wien, Josefstadt, Josefsgasse No. 6. V tovarni Antona Kiendla (1816–1871) so v 50 letih izdelali okoli 50 tisoč citer. 
Ene od Kiendlovih citer so muzeju darovali Oštrbenkovi s Čateža ob Savi kot družinsko dediščino po Merharjevih iz Brežic. Adolf Merhar je bil znan brežiški fotograf, doma iz Dolenje vasi pri Kočevju. Žal se pri potomcih ni ohranila nobena fotografija očeta Adolfa ali sina Vladimirja med igranjem na družinske citre.Medtem ko so do druge svetovne vojne starši mestni mladini radi zagotovili znanje igranja na violino, klavir ali citre, so bile na posavskem podeželju bolj v navadi tamburice, citre in harmonika. Brežiški mizarski mojster Anton Predanič (1865–1934) je ob večerih in nedeljah pel in igral na citre božične in druge pesmi. V nemščini je ob citrah pel danes žal pozabljeno pesem o brežiških mestnih vratih. Izvrsten citrar je bil tudi brežiški župnik Jožef Mešiček (1865–1923), animator kulturnega in družabnega življenja v Brežicah, ki je svoje skladbe in priredbe objavljal v Slovenskem citrarju.
Inštrument je bil med posavskimi ljudmi zelo priljubljen, igrali so nanj tako moški kot ženske.
Od Posavcev ni s citrami v svetu sicer nihče postal slaven, so pa pomenile mestnim in podeželskim prebivalcem pomemben del glasbenega izražanja, bogatejšega družinskega in družabnega življenja. Zaslovel pa je s citrami Anton Karas (1906–1985) z melodijo za film Tretji človek (1949, režiser Carol Reed), ki je postala svetovno znana. V svoji mladosti je Karas zelo veliko igral prav na citre znamke Anton Kiendl.
S prispevkom o posavskih citrah napovedujemo veliko razstavo citer in notnega gradiva zbiratelja Borisa Andreja Mlakarja iz Šoštanja, ki bo gostovala v Posavskem muzeju Brežice od 12. aprila do 10. junija 2017. Ob otvoritvi razstave bo igral Slovenski citrarski kvartet.
 
Pripravila: dr. Ivanka Počkar, etnologinja
Fotografija: citre znamke Anton Kiendl, Dunaj, inventarna štev. E5776. 
 
CITRE IN TRETJI ČLOVEKCITRE, ANTON KIENDL IN WIEN (2)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih