Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Cepilni nož Ivana Balona

Posavski muzej Brežice je novembra 2018 prejel v dar cepilni nož za vinsko trto, ki je bil last Ivana Balona (1862-1897), doma iz Stare vasi na Bizeljskem.
Balon se je izkazal s svojim predanim delom, še posebej, z oživitvijo vinogradov, uničenih leta 1880 od trtne uši. V domačem Posavju (na Bizeljskem in v Pišecah) ter v Zavrču in Hrastovcu v Halozah je ustanovil deželne trsnice. Leta 1893 je bil imenovan za stalnega deželnega vinarskega komisarja za Spodnjo Štajersko.
Balon je po končani višji realki v Ljubljani šolanje nadaljeval na vinarski in sadjarski šoli v  Spodnji Avstriji v neposredni bližini Dunaja, in ga je končal z odliko. V praksi je svoje znanje najprej  pokazal v domačem okolju, kmalu pa je zaposlil v državni službi na Ptuju, kjer je bil zadolžen za boj proti trtni uši. Izobrazil je lastno skupino cepljarjev vinske trte, katere član je bil tudi  Franc Kajs iz Stare vasi, kateremu je Balon podaril ta cepilni nož. Ob koncu delovne poti žlahtnjenja vinske trte, je Kajs nož podaril nečaku Antonu Osojniku, ki se je prav tako priučil cepljenja vinske trte.
Na koncu je nož podaril svojemu nečaku Jožetu Križančiču, rojenemu leta 1927 v Vitni vasi (Bizeljsko), ki  zdaj živi na Ptuju, in se je jeseni 2018, v častitljivi starosti enaindevetdesetih let, odločil, da nož podari Posavskemu muzeju Brežice. Križančič je v času, ko je prejel nož, služboval kot agronom na posestvu v Podlehniku pri Ptuju, kjer je med drugim nadaljeval tudi trsničarsko tradicijo Bizeljanov.
V spremnem pismu, priloženem ob podarjenem cepilnem nožu, je med drugim zapisal: »kot zadnji lastnik tega predmeta, ki je bil v lasti treh generacij, želim, da se ta cepilni nož prvega lastnika Ivana Balona, nekdanjega pomembnega vinogradnika, ki je svoje znanje prenašal na mlajše rodove, pridruži njegovim spominom v Posavskem muzeju Brežice.    
 
Fotografije:
1. in 2. Cepilni nož Ivana Balona za cepljenje vinske trte iz prve polovice 19. stoletja. Akc. štev. A 279/2019
3. Ivan Balon, rojen 13. februarja 1862 v Stari vasi na Bizeljskem, umrl 31. decembra 1897 v avstrijskem Gradcu, priznan in zaslužen agronom iz Posavja.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti