Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Bronasta uhana - edini tvarni priči slovanskega grobišča na Selah pri Dobovi

Poleti 1953 je France Stare ob topografskem raziskovanju okolice Brežic in Dobove na Selah pri Dobovi odkril slovanske grobove iz zgodnjega srednjega veka. Grobovi so ležali na ruševinah rimskodobnega objekta, eden celo neposredno ob vodnjaku. Večji del grobišča je bil uničen že kmalu po letu 1932, ko so začeli na tem mestu kopati gramoz. Istočasno so ob izkoriščanju gramoznice v neposredni bližini odkrili tudi bronastodobno grobišče Na gomilicah.


Stare je ob ogledu terena ocenil, da je bilo uničenih okrog 40 slovanskih grobov. O količini in vrsti grobnih pridatkov so se ohranila le ustna pričevanja, saj so delavci, ki so kopali gramoz, vse najdbe zavrgli. Stare je tako po pripovedovanjih zabeležil, da je večina pokopov vsebovala lončene posode, ki so bile položene ob nogah pokojnikov. V nekaterih grobovih so odkrili bronaste predmete; zlasti nakit, v enem od grobov pa po pričevanjih celo meč. Odkrit je bil tudi pokop konjenika ali pa zgolj konja.

Da bi Stare preveril resničnost pričevanj, je izkopal tri testne jarke na območju, kjer so bili po pričevanjih odkriti pokopi. V resnici je v vsakem testnem jarku odkril po en skelet, od katerih je pa samo en imel tudi grobne pridatke.

To sta bila bronasta uhana, odkrita v ženskem grobu. Ležala sta levo in desno ob lobanji, v višini ušes.

Uhana sta tipološko zelo zanimiva, saj nimata neposrednih primerjav ne na prostoru Vzhodnih Alp in Balkana, ne v Panonski nižini. Josip Korošec domneva, da gre za razvojno stopnjo uhanov s priveskom, ki se je kasneje razvila v uhan belobrdskega tipa, značilen za slovansko nošo v 10. in 11. stoletju na širokem območju med južno Slovaško in severno Bosno. Zaradi te primerjave jih časovno umešča v čas pred belobrdsko kulturno skupino, v 9. stoletje.

Uhana bosta predstavljena na razstavi Štirje elementi: 4 – Zrak.


Pripravila: Jana Puhar
Foto: Gregor Molan
Literatura: Josip Korošec, Staroslovanski grobovi na Selah pri Dobovi, Arheološki vestnik 5, 1954.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti