Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Brežiške Tavriskinje in njihov nakit s psevdofiligranskim okrasom

Keltski Tavriski, ki so naselili Posavje v 3. stoletju pred našim štetjem so svoje mojstrstvo izkazovali ne le pri izdelavi vrhunskih orožarskih izdelkov, temveč tudi pri izdelavi nakita. Bojevniki so se izkazovali predvsem s svojim orožjem in opremo, njihov nakit pa je bil v večji meri izdelan iz železa in preprostih oblik. Ženski nakit je bil bolj prefinjen in raznolik, tako glede oblik kot materialov. V najzgodnejšem obdobju po naselitvi, v 2. polovici 3. stoletja pred našim štetjem so se Tavriskinje krasile tudi z umetelno izdelanim bronastim psevdofiligranskim nakitom. Beseda filigran izvira iz latinskega filum (nit) in granum (zrno) ter pomeni zlatarsko tehniko, pri kateri niti in kapljice spajamo na površino predmeta iz iste kovine in tako ustvarjamo videz čipke. Predmeti, izdelani v psevdofiligranski tehniki so za razliko od filigrana uliti in nato s tolčenjem, prebijanjem, struženjem ali graviranjem dodelani tako, da ustvarjajo videz filigrana. Na pogled je njihov okras bolj grob od filigranskega. Vsi primerki psevdofiligranskega nakita, odkritega na keltskem grobišču Sejmišče v Brežicah, so izdelani v bronu. Arheologi so jih odkrili v ženskih grobovih. Nakit brežiških Tavriskinj si je mogoče ogledati v sklopu razstave Nakit ostane – Dediščina, naš najdragocenejši nakit, ki bo do 31. 1. 2019 na ogled v Posavskem muzeju Brežice.

Pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja.  Fotografije: Lailan Jaklič, Jana Puhar.

Predmeti:
  1. Bronasta fibula s psevdofiligranskim okrasom na okrogli ploščici na nazaj zavihani nogi, ki je pritrjena na lok s široko objemko, razčlenjeno s tremi profiliranimi gumbi. Fibula ima peresovino iz šestih navojev in zunanjo tetivo. Datacija: 2. polovica 3. stoletja pr. n. št., Brežice – Sejmišče, grob 56. Dolžina 5,2 cm. Inv. št. P 1880.
  2. Bronast prstan s psevdofiligranskim okrasom. Datacija: 2. polovica 3. stoletja pr. n. št., Brežice – Sejmišče, grob 56. Premer 2,2 cm. Inv, št. P 1892.
  3. Par bronastih fibul s psevdofiligranskim okrasom na okrogli ploščici na nazaj zavihani nogi, ki je pritrjena na lok s široko objemko. Fibuli imata peresovini iz štirih navojev in spodviti tetivi. Datacija: 2. polovica 3. stoletja pr. n. št., Brežice – Sejmišče, grob 49. Dolžina 7,5 cm in 7,4 cm. Inv. št. P 1414 in P 1415.
  4. Bronast prstan s psevdofiligranskim okrasom, delno poškodovan. Datacija: 2. polovica 3. stoletja pr. n. št., Brežice – Sejmišče, grob 63. Premer 2,2, cm. Inv. št. P 1693.

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti