Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Barviti svet rimskega stekla

V prenovljeni arheološki zbirki bodo na ogled tudi tri steklene posodice, izkopane leta 1961 na rimskodobnem grobišču v Dobovi.
Krhke steklene posode iz rimskega časa se v celoti lahko ohranijo le v grobovih. Zelen enoročajni vrček z vtisnjenimi lisami  obarvanega stekla je bil najden v rimskem grobu št. A 36 v Dobovi. Datiran je v 1. stoletje n. št. in je najverjetneje izdelek severno italskih delavnic.
Hrani ga Posavski muzej Brežice pod inventarno številko A 2288.
 
 
V drugi polovici 1. stoletja je bila zelo priljubljena in številno zastopana mala kroglasta skodelica z rebri in vtisnjenim okrasom vodoravnih črt, t. i. zarte Rippenschale.
Lepo ohranjena skodelica tega tipa je bila odkrita v grobu A 39 med izkopavanjem rimskodobnega grobišča v Dobovi. Hrani jo Posavski muzej Brežice pod inventarno številko A 2287.
 
 
Da bi dosegli intenzivno modro barvo stekla, so antični mojstri stekleni masi pridajali kobalt. Skodelica z izvihanim ustjem in prstanasto nogo je bila prav tako grobni pridatek. Ta oblika posode je bila zelo razširjena, največ najdb pa poznamo iz Italije in njej bližnjih najdišč. Datiramo jo v 2. polovico 1. – 2. stol. n. št. Posavski muzej Brežice jo hrani pod inventarno številko A 23.

Fotografije: Jana Puhar
Prispevek pripravila: Jana Puhar, višja kustosinja


 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti