Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Ampula - romarski spominek s čudodelno močjo

Dvoročajna ampula iz zlitine kositra in svinca je naključna najdba, odkrita na Starem gradu v Podbočju. Ampula ima obliko miniaturne čutare in v višino meri 4 cm.

Kovinske ampule povezujemo z romanji, ki so postala množična od druge polovice 12. stoletja dalje. Vanje so romarji shranjevali čudodelne snovi, na primer blagoslovljeno vodo, vodo iz svetih izvirov, posvečeno olje ali prst s svetih krajev. Za vernike je bila namreč ena pomembnejših privlačnosti romanja fizični stik s svetim. Magični vidik tedanje ljudske pobožnosti je jasno izražen s pojmom »svete moči«,  kakor so v srednjem veku imenovali relikvije.
Ampula s čudodelno vsebino je tako bila več kot le spominek z romanja ali dokazilo o obisku svetega kraja. Bila je kontaktna relikvija, ki je omogočala nenehni, vsakodnevni stik s svetim. Ampule in njihovo vsebino so uporabljali v zdravilskih in magično-verskih praksah. Postavljali so jih na različna mesta v hiši in izven nje, da bi jim prinašale blagostanje.
Na podlagi oblike in motiva ampule ne moremo časovno opredeliti ali jo povezati z določenim romarskim središčem, saj ustreznih primerjav za zdaj še ne poznamo.
Ampula bo predstavljena na razstavi Štirje elementi: 4 – Zrak.


Pripravila: Jana Puhar
Vir: Katarina Predovnik, Trdnjava Kostanjevica na Starem gradu nad Podbočjem, Ljubljana 2003.
Foto: Jana Puhar
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti