Odškrnjena vrata depoja

90-letnica rojstva Stanka Škalerja

90-letnica rojstva Stanka Škalerja
Ob tem jubileju se spominjamo zgodovinarja in kustosa Posavskega muzeja Brežice Stanka Škalerja, ki se je rodil 1. decembra 1929 na Velikem Obrežu pri Dobovi. Že v študentskih letih je navezal stik z muzejem in sodeloval pri zbiranju, urejanju in raziskovanju gradiva. Po diplomi na Filozofski fakulteti v Ljubljani, kjer je študiral zgodovino, se je najprej zaposlil kot profesor zgodovine na brežiški gimnaziji, kasneje pa ga je pot pripeljala v Posavski muzej Brežice, kjer je opravljal delo kustosa.
 Svoje življenje je posvetil muzealstvu. Na terenu je zbiral gradivo ter z novimi najdbami in predmeti bogatil muzejsko zbirko. Postavil je razstavo o narodnoosvobodilnem boju v Posavju, spominsko razstavo slikarja in nekdanjega ravnatelja Franja Stiplovška, na novo je postavil etnološko in arheološko zbirko, njegovo življenjsko delo pa je bila muzeološka predstavitev slovensko-hrvaškega kmečkega upora 1573. Umrl je leta 1973.
Na razstavi Štirje elementi: 3 – ZEMLJA je življenjsko zgodbo zgodovinarja Stanka Škalerja zapisala Vlasta Dejak.
 
Pripravila: Maja Marinčič, zgodovinarka
Vir: Arhiv Posavskega muzeja Brežice
Fotografiji:
1. Franjo Stiplovšek, ravnatelj Posavskega muzeja Brežice in Stanko Škaler leta 1955. Hrani Posavski muzej Brežice.
2. Izgnanci iz okolice Dobove v taborišču Bad Langenau: na fotografiji sta Vidmar in Stanko Škaler iz Velikega Obreža. Inv. št.: Z4:4183.
Stiplovšek in ŠkalerZ4-4183 - Izgnanci Bad Langenau, 1942 (1)
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih