Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Ali veste kako ravnati ob potresu?

Na današnji dan leta 1917 je ob 9. uri in 22 min stresel Brežice potres z magnitudo 5,7 in je bil eden močnejših potresov v 20. stoletju. Potresni sunek je najbolj prizadel območje Krško-Brežiškega polja in Gorjancev. Potres so čutili prebivalci celotne današnje Slovenije, njegov vpliv pa je segal tudi v Avstrijo, Italijo in na Hrvaško.
 
Potres je naravni pojav, ki ga zaznamo kot tresljaje na zemeljski površini in so posledica nenadnih premikov v Zemljini notranjosti.
Ali veste: Slovenija leži na potresno nevarnem območju, zato so potresi pri nas pogosti. To potrjujejo številni nedavni potresi, med njimi zadnja močnejša potresa 22. marca in 29. decembra 2020. Večina je zelo šibkih in jih ne zaznamo, le zelo redki so tako močni, da povzročijo škodo. Žal pa potresov ne moremo napovedati ali preprečiti, zato je za nas zelo pomembno, da se nanje vnaprej dobro pripravimo. Ali veste kako ravnati ob potresu? V spodnjem kvizu osvežite svoje znanje o potresih in ravnanju ob njih. Geslo kviza je osnovni napotek za ravnanje ob potresu.

Fotografija: Mestna hiša v Brežicah po potresu 29. januarja 1917. Hrani Posavski muzej Brežice.


 
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti