Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Odtisi za večnost

Muzejska vitrina ob mednarodnem letu stekla IYOG 2022: Odtisi za večnost. Napisi na rimskih steklenih posodah iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem


31. 3.–31. 12. 2022, prostor pred Viteško dvorano

Združeni narodi so leto 2022 na pobudo raziskovalcev stekla, številnih mednarodnih organizacij in muzejev razglasili za Mednarodno leto stekla. Posavski muzej Brežice se je v napovedane aktivnosti vključil z vitrino »Odtisi za večnost«, s katero je predstavil napise, odtise in žige na rimskih steklenih posodah iz Ribnice pri Jesenicah na Dolenjskem – antične Romule.
Romula je bila obcestna postaja, ustanovljena ob glavni prometnici, ki je povezovala Akvilejo (današnji Oglej) prek Emone in Nevioduna (Drnovo pri Krškem) s Siscijo (današnjim Siskom), s tem pa Sredozemlje s Panonsko nižino in Balkanskim polotokom. Kot živahno mesto na stiku prometnic je bila deležna številnih uvoženih in luksuznih izdelkov iz domačih in tujih delavnic. Študije so pokazale, da je bilo stekleno posodje uvoženo z vseh strani imperija, kar se kaže v pestrem razponu barv, okrasov in oblik. Manjkali niso niti izdelki najvišje kakovosti, med katere nedvomno sodijo posode z napisi in odtisi. Na razstavi bodo na ogled najlepši primerki rimskega stekla Romule, vključno s čašo steklarskega mojstra Enniona, izdelano na Bližnjem Vzhodu, in odlomkom dna steklenice, na kateri je podpisana steklarska mojstrica Sentia Secunda iz Akvileje.

Avtorica: kustosinja Jana Puhar


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti