Foto galerija

Slovenski kulturni praznik 2022.

Objavljeno: 09.02.2022
Slovenski kulturni praznik v Posavskem muzeju Brežice
 
 
8. februarja 2022, na slovenski kulturni praznik je Posavski muzej Brežice, kakor že leta poprej, na široko odprl svoja vrata in k obisku z brezplačnim vstopom privabil številne obiskovalce iz Posavja in širše.
 
Ob 10. uri smo pripravili javno vodstvo, na katerem smo predstavili dve razstavi: osrednjo razstavo Posavskega muzeja Brežice iz leta 2021: Po Posavju z žlico in čašo / Pet čutov: 1 – OKUS in gostujočo razstavo Muzejev radovljiške občine "Ljudje naj bi kuhali z veseljem", (100-letnica rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča). Na začetku sta obiskovalce nagovorili direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in gostja direktorica Muzejev radovljiške občine dr. Petra Bole.
 
Vodstvo sta direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj in kustosinja Muzejev radovljiške občine Katja Praprotnik pričeli v Viteški dvorani, ki je bila ob današnjem prazniku tudi najprimernejši prostor za počastitev praznika s skupnim petjem Zdravljice. Alenka Černelič Krošelj je obiskovalcem predstavila in razdelila nove brezplačne publikacije o Viteški dvorani, ki jih je muzej v slovenskem, angleškem in italijanskem jeziku izdal konec prejšnjega leta.
 
V nadaljevanju je kustosinja MRO Katja Praprotnik udeležencem predstavila razstavo "Ljudje naj bi kuhali z veseljem" (100-letnica rojstva kuharskega mojstra Ivana Ivačiča), ki je na ogled v zadnjem razstavnem prostoru stalne razstave novejše zgodovine v 2. nadstropju gradu Brežice. Ogled razstave pa so zaokrožili z ogledom videa, v katerem Radovljiški kuharski mojster Uroš Štefelin pripravlja gobovo juho po receptu Ivana Ivačiča.
Alenka Černelič Krošelj pa je predstavila razstavo Po Posavju z žlico in čašo / Pet čutov: 1 – OKUS, ki je na ogled v tretjem prostoru Galerije. Udeleženci so si v Malem avditoriju ogledali še videoposnetke z izseki kuharskih oddaj iz 60. let prejšnjega stoletja, v katerih mojster Ivačič pripravlja jedi iz skute, želatine, krompirjevega testa, gob …
12345678910111213141516
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih