Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Podelitev priznanj Živa 2022

V Viteški dvorani so v petek, 18. novembra 2022, podelili prestižna priznanja ŽIVA za najboljši muzej in kulturni spomenik v slovanskih državah.
 
Posavski muzej Brežice in Forum slovanskih kultur sta od 16. do 19. novembra 2022 gostila muzeje iz slovanskih držav.
V četrtek, 17. novembra je 30 muzejev iz Srbije, Slovenije, Hrvaške, Poljske, Slovaške, Češke, Črne Gore, Republike Severne Makedonije, Bolgarije ter Bosne in Hercegovine predstavljalo svoje delo in projekte. V petek, 18. novembra pa so na slovesnosti v Viteški dvorani podelili priznanja Živa 2022. Program so z glasbo pospremili profesorji Glasbene šole Brežice: Karolina Vegelj Stopar, Niko Ogorevc, Pierina Cavaliere Mršić, Marjetka Podgoršek Horžen, Petra Uršič Novaković, Mihaela Komočar Gorše, Svjetlana Mulc, Igor Požar, Miran Petelinc, Daniel Ivša, Berislav Cerinski in Anamarija Šimičić.
V soboto, 19. novembra je Posavski muzej Brežice v sodelovanju z Galerijo Božidarja Jakca Kostanjevica na Krki, Kulturnim domom Krško – enoto Grad Rajhenburg in Kozjanskim parkom – gradom Podsreda ter Turističnim društvom Podbočje za udeležence izvedel strokovno ekskurzijo po Gradovih Posavja.

Priznanje Živa za najboljši slovanski muzej je prejel Mestni muzej Virovitica (Hrvaška), Živo za najboljši spomenik kulturne dediščine pa slovenska Cukrarna, ki sodi k Muzeju in galerijam mesta Ljubljana. Priznanje za najboljši slovanski muzej je na petkovi večerni slovesnosti v brežiškem gradu podelila ministrica za kulturo in medije Črne gore Maša Vlaović, priznanje za najboljši spomenik kulturne dediščine pa je podelila direktorica Posavskega muzeja Brežice, Alenka Černelič Krošelj.
Strokovna žirija je s posebnimi priznanji nagradila tudi kreativnost Muzeja sodobne umetnosti iz Skopja (Severna Makedonija), vodenje Muzeja gradov iz Pszczyne (Poljska), pripovedovanje zgodb Muzeja na odprtem »Stara vas« iz Sirogojna (Srbija), odprtost za obiskovalce Narodnega etnografskega muzeja iz Varšave (Poljska), učinkovito rabo virov Muzeja L'ubovna iz Stare L'ubovne (Slovaška) in učinkovitost ekipe Galerije Nikola Koka Janković Narodnega muzeja iz Kragujevca (Srbija). Častno omembo je prejel Slovaški narodni muzej – Muzej slovaških narodnih svetov iz Mijave (Slovaška).  

Andreja Rihter, direktorica Mednarodne ustanove Forum slovanskih kultur, ki je pobudnica nagrad Živa, je vsem nagrajencem zaželela, naj nagrade prispevajo k temu, da bo »njihov sloves presegel sedanje meje in jim prinesel novo pozornost in občinstva”.
Letošnje leto je bilo po številu nominacij rekordno v osemletni zgodovini nagrad Živa, saj so se prijavili muzeji in spomeniška območja iz Bosne in Hercegovine, Češke republike, Črne gore, Hrvaške, Poljske, Severne Makedonije, Slovaške, Slovenije in Srbije.
O priznanjih je odločala petnajstčlanska mednarodna žirija. Strokovnjaki so muzeje in prizorišča obiskali v avgustu in septembru, končne odločitve pa sprejeli v začetku novembra. Člani žirije so tudi odločili, da v letošnjem ciklusu ne bodo tekmovali muzeji iz Rusije. Na svoji zadnji seji so v svoje vrste sprejeli novo članico iz Ukrajine, Olho Hončar, direktorico Spominskega muzeja totalitarnih režimov »Teritorij terorja«.
S priznanji Živa Mednarodna ustanova Forum slovanskih kultur nagrajuje najbolj napredne in inovativne prakse muzejev in kulturnih in naravnih spomenikov v trinajstih slovanskih državah. Doslej je bilo nominiranih kar 170 muzejev in spomenikov.
 

 

NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti