Foto galerija

Odprtje razstave Imago musicae: glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu in koncert arij iz opere Ahil na Skirosu

Objavljeno: 22.04.2016
21. aprila 2016 je bila v Posavskem muzeju Brežice slovesno odprta občasna medinstitucionalna razstava Imago musicae: glasba na baročnih poslikavah brežiškega gradu, ki so jo pripravili Muzikološki inštitut ZRC SAZU, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Posavski muzej Brežice. Dogodek se je pričel s koncertom arij iz opere Ahil na Skirosu (Giuseppe Arena, 1738) iz arhiva grofov Attems v Slovenski Bistrici v izvedbi mednarodne zasedbe najvidnejšega ansambla za staro glasbo musica cubicularis, ki so ga za ta projekt sestavljali Bernarda Bobro (sopran), Gwedolen Martin (sopran), Bojan Čičić (baročna violina), James Troll (baročna violina), Erika Emans (baročna viola), Domen Marinčič (baročni violončelo) in Tomaž Sevšek (čembalo). Projekt poteka v okviru evropskega humanističnega projekta Glasbene migracije v zgodnjem novem veku: na sotočju evropskega vzhoda, zahoda in juga – HERA MusMig). Glasba na koncertu je bila izvajana prvič v današnjem času, od premiere leta 1738 v Rimu.

Po glasbenem delu je sledila uradna otvoritev razstave, ki so jo pripravili in oblikovali: doc. dr. Metoda Kokole, Muzikološki inštitut ZRC SAZU, doc. dr. Stanko Kokole, Filozofska fakulteta Univerze v Ljubljani, doc. dr. Barbara Murovec, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU, Andrej Furlan, Umetnostnozgodovinski inštitut Franceta Steleta ZRC SAZU in Žiga Okorn, akademski slikar.

V pripravo in izvedbo razstave ter v njeno "življenje" so aktivno vključeni tudi številni sodelavci Posavskega muzeja Brežice. Obsežen in zahteven projekt uresničuje cilje muzeja po uspešnih medinstitucionalnih projektih, ki združijo znanje in sredstva ter omogočajo odlične rezultate. 

Gradivo za razstavo so posodili: Pokrajinski muzej Ptuj-Ormož, Knjižnica Minoritskega samostana sv. Petra in Pavla na Ptuju, Knjižnica Ivana Potrča Ptuj, Pokrajinski arhiv Maribor in Narodna in univerzitetna knjižnica Ljubljana ter Župnija Ljubljana – Fužine. Posebej občutljivi notni zapisi bodo v originalni obliki na voljo do konca maja, potem pa jih bodo zamenjali faksimili.

Na odprtju in koncertu se je pričelo sodelovanje Posavskega muzeja Brežice in Društva gluhih in naglušnih Posavje, saj se v muzeju pripravlja projekt opremljanja dvorane in muzeja s premičnimi slušnimi zankami.

Razstavo je odprl župan Občine Brežice, Ivan Molan.

Razstava je v Galeriji Posavskega muzeja Brežice na ogled do 19. oktobra 2016.  

Obiskovalcem približa upodobitve glasbe na baročnih poslikavah Viteške dvorane, stopnišča in kapele brežiškega gradu, ki so eden ključnih umetnostnih spomenikov Slovenije. Opremljena je z avdio pripomočki – vsak obiskovalec razstave prejme slušalke in lahko prisluhne baročni glasbi in inštrumentom iz tega časa.

Ob razstavi je bila izdana tudi publikacija, ki nazorno predstavi glasbo in glasbene inštrumente na poslikavah brežiškega gradu. Razstavo in projekt so soomogočile sodelujoče ustanove, Občina Brežice in Ministrstvo za kulturo RS.

V muzeju pripravljamo raznovrsten in bogat obrazstavni program, ki se prične meseca maja z dvema javnima vodstvoma: 10. in 18. maja ob 10. uri s soavtorji razstave.
 
IMG_2208IMG_2209IMG_2220IMG_2222IMG_2235IMG_2254IMG_2271IMG_2280IMG_2290IMG_2292IMG_2304IMG_2311IMG_2322IMG_2325IMG_2337IMG_2342IMG_2347IMG_2219
Pošlji e-razglednico
Vpišite vaš elektronski naslov in bodite redno obveščenih novostih.
Sporočilo ni poslano! Preverite vnesena polja.
Spoštovani,
prijava na naše e-novice je uspešna.

Želimo vam lep dan,
www.pmb.si
Iz muzejske trgovine
Beležka z motivom Viteške dvorane
4,00 EUR
Zloženka Posavski muzej Brežice
 
Oglejte si jo lahko tukaj

 
 
Imetniki Spar plus kartice
Ugodnosti za imetnike Spar plus kartice
 

 
© 2018, posavski-muzej.si | O piškotkih