Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Ulična razstava Brežice in Attemsi v času med obema vojnama

Ulična razstava Brežice in Attemsi v času med obema vojnama

V četrtek, 13. oktobra 2022, je ob gradu na Prešernovi ulici potekalo odprtje ulične razstave z naslovom Brežice in Attemsi v času med obema vojnama v organizaciji Posavskega muzeja Brežice.
 
Letos obeležujemo 370 let rojstva in 290 let smrti grofa Ignaca Marije Attemsa (1652—1732), ki je gospostvo Brežice kupil leta 1694 in je utemeljitelj štajerske veje rodbine Attems. Posestvo je ostalo v lasti družine vse do konca 2. svetovne vojne. Razstava predstavlja življenje grofa Ferdinanda Marije III. Attemsa (1885–1946), zadnjega lastnika veleposestva Brežice, njegovo delo, Brežice in predvsem brežiški grad v obdobju med obema vojnama ter širši vpliv družine na lokalno okolje.
Grof Ferdinand Attems je imel v lasti posestva Brežice, Podčetrtek, Olimje in Slovensko Bistrico, kjer je z družino stalno živel, ter palačo v Gradcu. Po prvi svetovni vojni je postal jugoslovanski državljan.  Bil je dobro izobražen, družaben, ugleden, dobrodelen in človek širokih interesov ter ljubitelj umetnosti. Leta 1910 je doktoriral iz gozdarstva. 
Bil je strasten lovec in aktiven član številnih društev. V času med obema vojnama je bil grof Attems razlaščen za približno eno četrtino njegovega celotnega posestva. Grof Attems je postavil temelje zdraviliškega turizma v Posavju. Vrelci na Čatežu na Attemsovem posestvu so bili odkriti že konec 18. stoletja. V 2. polovici 19. stoletja so skromno zdraviliško infrastrukturo grofje oddajali v najem.  Leta 1925 je grof zgradil novo majhno zdravilišče, osrednji hotel je bil zgrajen v švicarskem stilu in še danes lepo obnovljen leži v središču Term Čatež. Danes nosi ime Hotel Toplice. Zdravilišče se je razvijalo vse do pričetka vojne. Po koncu 2. svetovne vojne so Terme Čatež s postopnim in vztrajnim delom postale največje zdravilišče v Sloveniji.
Med 2. svetovno vojno je bil vpoklican v nemško vojsko, kjer je kot član naborne komisije pomagal marsikateremu slovenskemu naborniku. Leta 1944 je bil zato s tega položaja razrešen. Kljub temu je bil ob koncu vojne skupaj z ženo in aretiran ter zaradi veleizdaje obsojen na prisilno delo, izgon in zaplembo celotnega premoženja. Z njima se je izgubila leta1946 vsaka sled. Podobna usoda je doletela še enega izmed njegovih petih sinov.

Na razstavi si je moč ogledati fotografije iz družinskih albumov družine Attems, ki jih hranijo v Pokrajinskem arhivu Maribor. Poseben poudarek je na fotografijah, ki so bile posnete v Brežicah v času med obema vojnama in so prvič predstavljene posavski javnosti. Na razstavi je na ogled tudi gradivo iz zbirk Posavskega muzeja Brežice ter izrezki iz tedanjega časopisja.

Razstavo je predstavila avtorica Mihaela Kovačič, zgodovinarka v Posavskem muzeju Brežice.  Razstavo je pripravila v sklopu priprav na strokovni izpit za naziv kustosinja pod mentorstvom Alenke Černelič Krošelj, direktorice Posavskega muzeja Brežice in dr. Blaža Vurnika iz Mestnega muzeja Ljubljana.
 
Večer je obogatila Komorna skupina trobil pod mentorstvom profesorjev Mirana Petelinca in Tonija Škalerja. Nastopili so: Aljaž Vučajnk, trobenta, 6. razred, Miran Petelinc, trobenta, Žiga Kovačič, pozavna, 5. razred, Amell Delić Mehani, pozavna, 5. razred in Toni Škaler, pozavna.


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti