Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Gostujoča kiparska razstava NIKOLA SMILKOV: POGLED V NEBO

Gostujoča kiparska razstava: NIKOLA SMILKOV: POGLED V NEBO


Od 26. septembra 2023 do 25. novembra 2023, Prvi prostor Galerije Posavskega muzeja Brežice.
Gostujoča razstava Nikola Smilkov: Pogled v nebo predstavlja delo makedonskega kiparja Nikole Smilkova. Razstavo je avtor pripravil skupaj z organizatorjem razstave Nikolo Franićem, vodjo Galerije 46, iz Hrvaške. V Posavskem muzeju Brežice je razstavljenih trideset kipov manjših dimenzij, ki so nastali med letoma 2018 in 2023. Med zbranimi likovnimi deli je sedemnajst del iz brona in trinajst del iz prilepskega marmorja, ki je avtohtona kamnina v Severni Makedoniji. Z razstavo pod enakim naslovom sta se leta 2022 kipar in organizator predstavila tudi v Galeriji Meštrović, v Splitu na Hrvaškem. Ob razstavi je izšel tudi katalog.
Nikola Smilkov se je rodil v Štipu v Severni Makedonij. Je magister kiparstva z doktoratom iz metod učenja umetnosti, profesor metod učenja umetnosti in kiparstva na univerzi Goce Delcev v Štipu, Severna Makedonija in občasni profesor na univerzi v Nišu, Srbija. Je aktiven član Društva likovnih umetnikov Makedonija in od leta 2023 tudi predsednik skupščine v društvu. V več kot dvajsetih letih aktivnega delovanja na področju umetnosti se je udeležil številnih mednarodnih simpozijev, kjer se je predstavil v sklopu skupinskih razstav ali s samostoječimi skulpturami. Svoje dela predstavlja tudi na samostojnih razstavah v več državah, kot so Hrvaška, Srbija, Črna gora, Nemčija, Francija in Severna Makedonija.
 
Razstavo v Brežicah so soomogočili Posavski muzej Brežice, Ministrstvo za kulturo Republike Slovenije in Občina Brežice.

Avtor: Nikola Smilkov, organizator: Nikola Franić, koordinacija: Alenka Černelič Krošelj in Maruša ErpičNAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti