Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Cvetoča pot grofice Marije Auersperg Attems

Gostujoča razstava Cvetoča pot grofice Marije Auersperg Attems

V sredo, 5. oktobra 2022, je v Malem avditoriju Posavskega muzeja Brežice potekalo odprtje gostujoče razstave Cvetlična pot Marije Auersperg Attems. Razstava na slikovit način predstavlja življenje in delo slikarke Marije Auersperg Attems (1816 ̶ 1880). Sodi v projekt Cvetlična kultura podeželja (LAS Garkelj, 2020—2022), ki ga izvajata Arboretum Volčji Potok in Javni zavod Bogenšperk ter povezuje podeželsko zainteresirano javnost in strokovnjake, ki prek različnih dejavnosti oživljajo znanja in tradicijo okrasnih vrtov ob hišah in z njimi povezane običaje na območju LAS Srca Slovenije.
Projektna partnerja sta svojo pozornost usmerila v zbiranje podatkov o garkljih in rastlinah, ki so jih v njih gojili v 19. stoletju, veliko pozornost pa sta namenila tudi preučevanju cvetličnih motivov s slik Marije Auersperg Attems, saj je slikarka upodobljeno cvetje, vsaj deloma, verjetno nabrala na gredicah svojih grajskih vrtov v Dornavi in Šrajbarskem turnu. Slikarka je z izjemno natančnostjo upodobila cvetlične motive in tako za vedno ohranila informacije o grajskih vrtovih sredi 19. stoletja, kar je dragoceno tudi zato, ker so rastline z grajskih vrtov prehajale na kmečke vrtove.
Razstavo sta predstavila avtor Matjaž Mastnak in urednica Mateja Račevski iz Arboretuma Volčji Potok. Razstavo bogati izvirno umetniško delo Marije Auersperg Attems z naslovom Vazi na oknu, ki jo je Posavskemu muzeju Brežice izposodila Narodna galerija.
Za odličen kulturni program je poskrbelo Kulturno društvo Leskovec pri Krškem. Gospa Sonja Levičar je upodobila grofico Auersperg Attems in gospa Alenka Volčjak grajsko Nežko.


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti