Aktualni dogodki in prireditve

Prva nedelja v muzeju: Odprtje razstave Trojno gorje - kako nastane strip?

Objavljeno: 23.01.2023
Prva nedelja v muzeju: UPOR 1573–2023
Nedelja, 5. februar, 16.00
 
Z dogodkom pričenjamo obeleževanje 450. obletnice hrvaško-slovenskega kmečkega upora. V projektu bomo slovenski in hrvaški muzeji: Posavski muzej Brežice, Galerija Božidar Jakac Kostanjevica na Krki, Kulturni dom Krško, Muzej seljačkih buna / Muzeji Hrvatskog Zagorja, Muzej Brdovec in Muzej grada Zagreba skozi celo leto 2023 izvajali program, ki bo obsegal preplet različnih aktivnosti v Sloveniji in na Hrvaškem, kot so razstave, predavanja, ekskurzije, projekcije in delavnice.
Na ta dan leta 1573, bil je četrtek, so bili poraženi uporni kmetje pod Kupinićevim poveljstvom v bitki pri Krškem, Ilija Gregorič (okoli 1520–1573) pa je s svojo uporniško vojsko prodrl v Sevnico. Iz tega časa uporniške zasedbe Sevnice se je ohranil tudi najstarejši znani zapis kraja »Sebnicz« v slovenskem jeziku.
 

Zadnji pogled v razstavo Kmečki upori

 
Kustosinja Mihaela Kovačič bo predstavila zgodovino razstav o kmečkih uporih v Posavskem muzeju Brežice, od prve postavitve leta 1957 do današnje razstave iz leta 1988, ki jo pred prenovo z ogledom simbolno zapiramo.
 

Pogled v razstavo Kmečki upori.

Odprtje razstave
TROJNO GORJE – KAKO NASTANE STRIP?

 
Razstava prikazuje nastajanje stripa o kmečkem uporu na podlagi zgodovinske povesti Januša Golca Trojno Gorje. Avtor stripa, ki je izšel leta 2022 v sozaložništvu Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana, je Jakob Klemenčič.
 
Program: Pilštanjski gospodarji, Kulturno društvo Lesično-Pilštanj in Turistično društvo Pilštanj
 

Izsek iz nastajanja stripa: skica in končna risba kmečke vojske pred Brežicami.

 

Naročilo za strip »Trojno gorje«  je prišlo s strani Turističnega društva Pilštanj, ki je želelo obeležiti 450-letnico slovensko-hrvaškega kmečkega upora tudi z izdajo stripa, narisanega po popularni povesti iz tridesetih let dvajsetega stoletja, v kateri je pisatelj Januš Golec poleg kmečkega upora opisal še epidemijo kuge in turške vpade. Večina zgodbe se dogaja v Pilštanju in širši okolici: na Kozjanskem, v Posavju in Obsotelju, na koncu pa, v opisu znamenite bitke, seže vse do Siska.
 
Strip ne nastane prav hitro. Na priložnostni razstavi nam bo avtor stripa Jakob Klemenčič predstavil svoj delovni postopek od zbiranja dokumentacije prek skic in načrtovanja do s tušem na papirju narisane stripovske strani in nam mimogrede nadrobi še kakšen utrinek svojih razmišljanj o stripu nasploh.
 
Stripovski album Trojno gorje, ki je izšel v sozaložništvu Turističnega društva Pilštanj in Foruma Ljubljana bo na prodaj v naši muzejski trgovini.

 
kmečka vojska pred Brežicami - končna risba in skicaBizeljsko - uporaba dokumentacijekmečka vojska pod Mokricami - skica in končna risbakmečka vojska pred Brežicami - končna risba in skicarisba s svinčnikom za spodnji del strani 4stran 4
Koledar19zaTisk-1-page-001
Virtualni sprehod po Viteški dvorani
Pošlji e-razglednico
Iz muzejske trgovine
Podloga za miško - Viteška dvorana 2020
4,90 EUR
Ugodnosti za člane AMZS
Psom prijazen muzej
© 2023, posavski-muzej.si | O piškotkih