Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Odprtje gostujoče razstave TRIENALE ROKODELSTVA

/ Razstava sodobnih in inovativnih  izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije


Četrtek, 14. marec, Galerija Posavskega muzeja Brežice, 18.00


V Slovenj Gradcu imajo rokodelske razstave bogato tradicijo. Trienale rokodelstva, nova razstava, odraža spremenjene družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere ter poudarja pomembnost kultur ročnega izdelovanja v sodobnem kontekstu. S tem prispeva k boljšemu razumevanju rokodelskih dejavnosti v 21. stoletju.
 
Soorganizatorji: Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Centrom Rog ter gostitelj Posavski muzej Brežice.
 
Rokodelski poudarek iz Posavja: Vorančeva kovačija in zgodba o nožu – kozolcu. Predprostor Viteške dvorane.
Avtor: Lovro Jurečič.
 
Program: Dmitri Alperovich, kitara.

Prijazno vabljeni!
 

FOTO IN VIDEO GALERIJA

V četrtek, 14. marca 2024 je v Posavskem muzeju Brežice potekalo odprtje gostujoče razstave TRIENALE ROKODELSTVA / Razstava sodobnih in inovativnih izdelkov na temeljih bogate kulturne dediščine Slovenije.
 
Rokodelske razstave imajo v Slovenj Gradcu bogato tradicijo in so ena najpomembnejših manifestacij za predstavitev ročno izdelanih izdelkov. Družbene, kulturne, ekonomske in okoljske razmere so se od prve razstave domačih in umetnostnih obrti leta 1977 temeljito spremenile. Nova razstava Trienala rokodelstva odraža ta spremenjena razmerja na področju kultur ročnega izdelovanja ter izpostavlja aktualnost in relevantnost tovrstnih procesov. Obenem prispeva k razumevanju rokodelskih panog v kontekstu časa in družbe 21. stoletja.
Na razstavi so predstavljeni izdelki, ki so bili izbrani z javnim pozivom Trienale rokodelstva in obrti, ki ga je razpisal konzorcij partnerjev, ter z javnim pozivom Povezovanje sodobnega oblikovanja, rokodelstva in obrti, ki ga je v okviru evropske platforme Distributed Design razpisal Center za kreativnost.
 
V Posavskem muzeju Brežice smo v prostoru pred Viteško dvorano kot del razstave izpostavili zgodbo o nožu – kozolcu Lovra Jurečiča, kovača iz Podbočja. Lovro je predstavnik mladih rokodelcev, ki preoblikujejo znanje in veščine preteklosti v uspešne zgodbe sedanjosti. Svoje izdelke oblikuje pod okriljem blagovne znamke Vorančeva kovačija. Njegova rokodelsko-oblikovalska-umetniško-ustvarjalna pot se je pričela v domači delavnici ob izdelkih pradedka in dedka. Po različnih ročnodelskih poskusih in uporabi raznovrstnih orodij, ki so bila na voljo, je izbral svoje poslanstvo. Ukvarja se predvsem z izdelavo nožev in nakita. Kovaštvo s številnimi plastmi ter zahtevami daje mlademu rokodelcu možnost, da razvija in pripoveduje zgodbe ter uporablja šege in navade, ki »krasijo našo deželo«.
 
Pri razstavi sodelujejo Koroški pokrajinski muzej, Koroška galerija likovnih umetnosti, Slovenski etnografski muzej, Muzej za arhitekturo in oblikovanje v sodelovanju s Centrom za kreativnost in Centrom Rog ter gostitelj Posavski muzej Brežice.
 
Obiskovalce je najprej pozdravila direktorica Posavskega muzeja Brežice Alenka Černelič Krošelj, razstavo pa je predstavil in odprl mag. Tadej Pungartnik, direktor Koroškega pokrajinskega muzeja.
Odprtje razstave je z glasbo popestril Dmitri Alperovich, profesionalni kitarist in skladatelj, ki živi v Brežicah že 7 let in vedno znova išče nove načine kako biti del lokalne kulturne scene.
 
Razstava je bila najprej predstavljena v Koroški galeriji likovnih umetnosti, nato v Slovenskem etnografskem muzeju in Muzeju za arhitekturo in oblikovanje, sedaj pa je do 15. maja 2024 na ogled v Posavskem muzeju Brežice. Prijazno vabljeni!

Foto galerija

Video galerija


NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti