21 muzejskih zvezd

⭐ 6: Posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi

Posodica posebnih namembnosti, svetilka ali kadilnica?


posodica ajdovska jama 2___05
Lončena posodica iz Ajdovske jame pri Nemški vasi je najverjetneje najstarejši obredni predmet, ki ga hranimo v Posavskem muzeju Brežice. Že na prvi pogled je očitno, da gre za predmet posebnih namembnosti. Posodica, ki je visoka 8,5 cm ima ozek vrat in dno, ki se postopno širita proti osrednjemu delu, kjer je obod posode največji. Okrašena je z vrezi in vbodi, ki so bili narejeni s preprostim orodjem, najverjetneje s paličico. Posodica je po največjem obodu dodatno razširjena z rebrom in na dveh skrajnih koncih ima luknjici za napeljavo vrvice. Enaki luknjici sta prisotni tudi na razširitvi ustja. Predstavljamo si lahko, da je posodica bila obešena, morda so jo nosili in nihali z njo.  V sredini ima posoda poglobitev. Analize njene vsebine so pokazale, da so v notranjosti bili prisotni ostanki loja in jelkove vejice. Povsem verjetna razlaga je, da so jo uporabljali svetilko ali kadilnico.

 
 

Lončena posodica je bikonične (dvojno stožčaste) oblike. Okrašena je z nizi vbodov in vzporednih linij, ki so bile vanjo vrezane s paličico. Na trupu in ustju ima dvakrat po dve predrtini za obešanje. V sredini posode je ozka poglobitev. Posodico so verjetno uporabljali v obredne namene kot kadilnico ali svetilko.

Datacija: ok. 4300 pr. n. št.
Material: keramika
Mere: višina 8,5 cm
Najdišče: Ajdovska jama pri Nemški vasi
Na ogled: Na občasni večzvrstni razstavi Posavskega muzeja Brežice Štirje elementi: 2 – Ogenj
Inv. št.: P 2451

 
 
 
Za dediščinske navdušence:

Posodica je bila odkrita ob izkopavanjih grobišča v osrednjem delu Ajdovske jame. Zahvaljujoč dolgoletnim arheološkim raziskavam jame imamo danes izvrsten vpogled v materialno kulturo in pogrebne rituale zgodnjih kmetovalcev v našem prostoru. Ajdovska jama pri Nemški vasi je izjemno arheološko najdišče tako v slovenskem kot evropskem merilu in je edino jamsko grobišče iz obdobja mlajše kamene in bakrene dobe pri nas. Arheološke raziskave so razkrile izredno zanimiv ritual pokopa, ki sestoji iz izpostavljanja in premeščanja posmrtnih ostankov ter večkratnih obiskov svojcev na mestu pokopa prav tako kot darovanja živil in predmetov pokojnikom.

V jami podkvaste oblike je bil desni hodnik namenjen izpostavljanju (t.i. ekskarnaciji) pokojnikov. Na to mesto so preminule shranili, dokler njihova telesa niso propadla. Preostale posmrtne ostanke (kosti) so nato zbrali in jih ponovno shranili v levem hodniku ali v osrednjem delu jame. Posmrtne ostanke so tako vnovič pokopali v skupni grob prednikov. Ob večkratnih obiskih groba so jim darovali različne pridatke od žit do nakita, orodja in lončenega posodja z živili. Tako jama ni bila le grobišče, temveč tudi svetišče – tu se je odvijal kult zagrobnega življenja.

Posodica je bila odkrita v skupini pokopov v osrednjem delu jame. Zaradi ostankov loja in jelkove vejice, ki so bili odkriti v njeni notranjosti, predpostavljamo, da je imela posebno vlogo v pogrebnem obredu. Da pri drobni lončeni posodici ne gre za običajen predmet, nakazuje tudi njena oblika, ki morda predstavlja stilizirano človeško telo. To je relativno pogost motiv, prisoten na žarah, posodah in različnih figuricah. Izhajajoč iz človeškega telesa so si ljudje namreč ustvarili zgodnje predstave o kozmosu, stvarstvu in nastanku sveta.
 
Ajdovska jama vhod
IMG_8716
   
 

Preberite več:

  • Milena Horvat: Ajdovska jama pri Nemški vasi, Znanstveni inštitut Filozofske fakultete, 1989 Ljubljana.
  • Alenka Černelič Krošelj, Vlasta Dejak, Oži Lorber, Ivanka Počkar, Jana Puhar, Boštjan Kolar: Štirje elementi: 2 – Ogenj, katalog razstave,  Posavski muzej Brežice, 2018 Brežice.
  • Ajdovska jama
  • Ajdovske zgodbe

Pripravila: Jana Puhar


 
© 2021, posavski-muzej.si | O piškotkih