Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

⭐ 5: Žensko kolo muzealke Ive Stiplovšek

Kolo gospe »Vljudno vabljeni, nič siljeni«


Gospa Iva Stiplovšek je skoraj pet desetletij delala v Posavskem muzeju Brežice. Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s prijaznimi besedami »vljudno vabljeni, nič siljeni« mnogotere obiskovalce popeljala na sprehod skozi razstavne zbirke. Med dokumenti in predmeti, ki so bili last gospe Stiplovšek, hranimo v muzeju tudi njeno kolo. Z njim se je vozila po bližnji in daljni okolici Brežic.  
»Začetki kolesarstva na Slovenskem segajo v 80. leta 19. stoletja in že 1929 je bilo pri nas 25.140 koles, deset let pozneje pa je bilo to število kar šestkrat večje. Vse do 60. let 20. stoletja je kolo povečevalo mobilnost prebivalstva in je bilo ves čas zares »ljudsko« vozilo,« piše dr. Janez Bogataj v prispevku, objavljenem v Slovenskem ljudskem izročilu.
 

Kolo je črne barve. Na krmilu, na levi strani, ima zvonec, na desni pa ročno zavoro za sprednje kolo, zadnja zavora (nožna) deluje s pritiskom na gonilko (pedalo), s katero se zaustavi zadnje kolo. Sedež je vzmeten in oblečen v rjavo usnje. Zadnji blatnik ima ob straneh luknjice, namenjene postavitvi mrežice, ki je preprečevala, da bi se med vožnjo krilo voznice ujelo med špice na kolesu.

Datacija: 20. stoletje
Material: železo, guma, usnje
Mere: celotna dolžina 185 cm, celotna višina 100 cm
Izvor: dar Milena Kovačič (rojena Strašek), Brežice, 2018
Inv. št.: E6685
Na ogled: stalna razstava Harmonija štirih elementov, II. nadstropje gradu Brežice, odprta od 13. 9. 2023, avtorji: Alenka Černelič Krošelj, Maruša Erpič, Stanka Glogovič, Boštjan Kolar, Mihaela Kovačič, Andreja Matijevc, Jana Puhar ter upokojeni in nekdanji sodelavci Posavskega muzeja Brežice Vlasta Dejak, Oži Lorber, Maja Marinčič in dr. Ivanka Počkar.

 

Za dediščinske navdušence:

Gospa Iva Stiplovšek (8. 4. 1904, Cerknica – 15. 5. 2001, Brežice) je neprekinjeno, skoraj pet desetletij, od leta 1949 pa do nesrečnega padca leta 1996, delala v Posavskem muzeju Brežice. Skupaj z možem, slikarjem, muzealcem, ustanoviteljem in prvim ravnateljem Posavskega muzeja Brežice Franjom Stiplovškom (1898–1963), sta utrla pot posavskemu muzealstvu.
Za njeno življenjsko delo ji je Skupnost muzejev Slovenije leta 1977 podelila Valvasorjevo nagrado za delo na področju muzealstva, leta 1978 pa najvišji naziv muzejske svetovalke. Ob 40. obletnici Posavskega muzeja Brežice se ji je ustanova s priznanjem zahvalila tudi za dolgoletno pedagoško in dokumentacijsko delo, leta 1997 ji je Slovensko etnološko društvo za njeno delo podelilo Murkovo listino. Občina Brežice ji je leta 1999 podelila plaketo za življenjsko delo pri ohranjanju kulturne dediščine, leta 2000 pa naziv častne občanke. Krajevna skupnost Brežice, Društvo za oživitev mesta Brežice in Posavski muzej Brežice so obema, Ivi in Franju Stiplovšku, začetnikoma posavskega muzealstva, v gradu Brežice, kjer domuje Posavski muzej Brežice, decembra 2019 odkrili bronasti reliefni pomnik.
Portret Ive Stiplovšek (roj. Lavrič) z naslovom Dekle (olje na platnu, vel. 50 x 60 cm, sign. in dat. d. spod. Stiplovšek 1925, inv. štev.: KZ 1/220) je nastal leta 1925, dve leti pred poroko s slikarjem Franjem Stiplovškom, in je razstavljen v stalni zbirki muzeja.  Iva Stiplovšek v Posavskem muzeju Brežice leta 1994, ko je praznovala 90 let. 
 
V brežiškem gradu, kjer domuje Posavski muzej Brežice, so decembra 2019 odkrili bronasti reliefni pomnik začetnikoma posavskega muzealstva Franju in Ivi Stiplovšek. Pomnik je izdelal akademski kipar Boštjan Drinovec. 

Kot muzejska pedagoginja in muzealka je s srčno predanostjo, širokim znanjem in prijaznimi besedami »vljudno vabljeni, nič siljeni« mnogotere obiskovalce popeljala na muzejski sprehod skozi kulturno dediščino Posavja. Tudi sama je muzeju podarila množico slik, grafik in risb Franja Stiplovška. Med dokumenti in predmeti, ki so bili last gospe Stiplovšek, hranimo v muzeju tudi njeno kolo. Z njim se je vozila po Brežicah, na izlet in obisk v Kostanjevico na Krki, v Krško, Mokrice in naprej do hrvaškega Samoborja.
To kolo je pozneje podarila svoji sodelavki Jožici Strašek, rojeni Cerinski (1920–1992), ki se je vse do upokojitve v 80. letih 20. stoletja z njim vozila v službo v Posavski muzej Brežice. Nato ga je uporabljala njena hči Milena Strašek, poročena Kovačič, in nato še njen sin Lovro. Marca 2018 je Milena Strašek kolo podarila muzeju, kjer nadaljuje svojo pot aktivne muzealije. Najprej je bilo kot razstavni predmet na ogled na razstavi »Vljudno vabljeni, nič siljeni«, muzealca Franjo in Iva Stiplovšek, proti sedmim desetletjem Posavskega muzeja Brežice, ki je bila v Posavskem muzeju Brežice odprta od 12. maja 2018 do 18. maja 2019 in je bila prvi korak k praznovanju 70-letnice Posavskega muzeja Brežice.
 
Kolo v stanju na dan 16. marca 2018, ko ga je Posavskemu muzeju Brežice podarila Milena Strašek, hči Jožice Strašek. 
Kolo aprila 2018 po izvedenih konservatorsko-restavratorskih postopkih v Posavskem muzeju Brežice. 


Preberite več:

 
Pripravila: Stanka Glogovič


 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti