Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Slovenska kuharska knjižna uspešnica

 
Življenje okoli leta 1965, ko je izšla Kuharska knjiga Ivana Ivačiča, je teklo drugače kot danes. Gospodinjstva še niso imela hladilnikov in gospodinjskih pripomočkov, kakršne poznamo danes, pa tudi televizijskih sprejemnikov ne, vendar so te naprave že počasi začenjale svoj osvajalski pohod in postajale del vsakdanjika v slovenskih domovih.
Starejši Zdolani se spominjajo, kako so spremljali tedenske kuharske oddaje svojega rojaka Ivana Ivačiča na TV Ljubljana – gledali so jih skupno v družbi sovaščanov ob enem televizorju in recepte skrbno zapisovali. Kuharska knjiga mojstra Ivačiča je bila odraz časa in hkrati zelo moderna, saj je širšim množicam prinašala nova znanja, ki jih je mojster prilagodil slovenskemu okusu. Vzrokov za uspešnost knjige je tako več, pomemben vpliv pa je zagotovo imela televizija, s pomočjo katere se je mojster Ivačič s svojim šarmom in spretnostjo prikupil Slovencem.
 
 

Kuharska knjiga avtorja Ivana Ivačiča je bila prvič izdana leta 1965 pod okriljem Mohorjeve družbe iz Celja. Od takrat je doživela 11 različnih izdaj in natisov, zadnjega pregledanega in predelanega letos pri založbi Pivec ob 100-letnici mojstrovega rojstva. V kuharici je 753 receptov legendarnega kuharja, razdeljenih glede na vrsto živil, s priporočili o zdravi prehrani ter za konec še pravili lepega vedenja.


Datacija: 1965
Material: papir
Mere: višina 19,70 cm, dolžina 14 cm, globina 1,20 cm
Najdišče: nakup na spletišču bolha.com v letu 2021
Inventarna številka: Z4: 5087
Na ogled: večzvrstna razstava Po Posavju z žlico in čašo, Pet čutov: 1 — OKUS, I. nadstropje gradu Brežice, odprta 29. 7. 2021, avtorji: Alenka Černelič Krošelj, Stanka Glogovič, Boštjan Kolar, Oži Lorber, Maja Marinčič, Andreja Matijevc, Anja Medved, dr. Ivanka Počkar, Jana Puhar

 


Za dediščinske navdušence:

Kuharski mojster Ivan Ivačič se je rodil leta 1921 na Zdolah, s katerimi je bil povezan vse življenje in jih je obeležil tudi v svoji kuharici predvsem z receptoma Zdolska gobova juha in Pehtranova potica, ki jo je pekla njegova mama. Starejša generacija se ga spominja predvsem po njegovih kuharskih oddajah na TV Ljubljana, ki so bile predvajane med letoma 1960 in 1975, ter po njegovi Kuharski knjigi, ki je bogatila marsikatero gospodinjstvo in je močno vplivala na to, kako kuhamo še danes. V tesni povezavi s televizijo, ki je bila takrat še mlad medij, je postala prava prodajna uspešnica.
 
Recept Zdolska gobova juha, Ivan Ivačič, Kuharska knjiga, Celje, Mohorjeva družba, 1965, str. 30

Izkušnje za pripravo prve knjige za širšo javnost je pridobil pri pripravi učbenika Osnove kuharstva iz leta 1960, pri pripravi katerega je sodeloval kot soavtor. Prvo samostojno delo mojstra Ivana Ivačiča, prav tako Osnove kuharstva, je leta 1962 izdal Gostinski šolski center Ljubljana in nato ponovno še leta 1963.
V uvodu Kuharske knjige zapiše, da je namenjena vsem in da si želi, da bi ljudje radi kuhali. Prve strani namenja nasvetom glede živil, primernih za posamezne bolezni, vitaminski tabeli, podatkom, koliko časa se določena hrana v želodcu prebavlja. Ob zaključku uvoda je podal še kalorične vrednosti posameznih živil ter nasvete, kako pogosto kupujemo določena živila. Pozabil ni tudi na bolnike in njihovo prehrano, na ozimnico in na nasvete, katere rastline nabiramo na izletih.
1. izdaja knjige je razdeljena na 22 poglavij, ki vsebujejo 753 receptov, največji del knjige je namenjen receptom mesnih jedi, kar 47,5 %, sladicam 8,2 %. Po besedah sina Petra Ivačiča je mojster najraje pripravljal ribe, školjke, rake in divjačino, ni bil ljubitelj sladic, to veje tudi iz količine receptov v knjigi. Če primerjamo Ivačičevo kuharsko knjigo s slovensko največjo kuharsko uspešnico vseh časov Slovensko kuharico, ki jo je prvič izdala Magdalena Pleiweis leta 1868 in je do današnjega dne doživela 30 ponatisov, ugotovimo, da je v izdajah iz časa med vojnama približno 30 % receptov za pripravo mesa ter kar okoli 40 % receptov za sladice. Recepti v Kuharski knjigi so sodobni, preprosto zapisani ter prirejeni slovenskemu okusu, na katerega je s svojim delom in znanjem izrazito vplival.
Knjigo konča s poglavjem »Če gremo v goste«, kjer na kratko in hudomušno predstavi pravila lepega vedenja, kadar smo povabljeni na obed.
 
Ivan Ivačič med snemanjem kuharskih oddaj Kuharski nasveti v živo na RTV Ljubljana. Pred snemanjem je imel kuharski mojster dve vaji. Ker si med oddajanjem v živo ni smel privoščiti napake, je velikokrat improviziral in se v marsikateri zagati hitro znašel. Predstavljal je preproste jedi, zahtevnejše tehnike kuhanja in kuhal jedi iz drugih republik Jugoslavije in od drugod. Izvirnik hrani Peter Ivačič, kopijo Posavski muzej Brežice Priprava rakov v črni kuhinji na vikendu v Vrsarju. Izvirnik hrani Peter Ivačič, kopijo Posavski muzej Brežice


Preberite več:  
Pripravila: Mihaela Kovačič

 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti