Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

⭐ 17: Slovinova napisna tabla

Sindikalni turizem nekdanjega uspešnega podjetja Slovin Bizeljsko – Brežice


V 2. polovici 20. stoletja močno in izredno pomembno brežiško podjetje, ki je od ustanovitve v povojnem času pa vse do stečaja leta 2009 z zadnjim imenom Vino Brežice zamenjalo kar nekaj imen in organizacijskih oblik, je bilo s 1. 1. 1974 oblikovano kot temeljna organizacija združenega dela TOZD Slovin Bizeljsko – Brežice. To ime je nosilo vse do konca sedemdesetih let, ko je bilo zopet reorganizirano in preimenovano v DO Bizeljsko – Brežice v sestavi SOZD Slovin. V času, ko je cvetel sindikalni turizem, je tudi to podjetje imelo svoje počitniške kapacitete, kjer so delavci lahko preživljali zasluženi dopust. Ena od teh destinacij je bilo tudi naselje Selce pri Crikvenici na hrvaški obali, o katerem priča napisna tabla.
 
 

Napisna tabla označuje počitniški dom podjetja Slovin, TOZD Bizeljsko – Brežice, v Selcah na hrvaški obali na ulici Emila Antiča 52. Verjetno je visela na vhodu stavbe in pozdravila goste, ko so prispeli na svojo počitniško destinacijo. Z značilno rdečo barvo je na njej upodobljen logotip podjetja, ki predstavlja Bakhusa, grškega boga vina in ekstaze, v kozarcu. Tablo je izdelal Petan iz Brežic, njegov podpis se nahaja v spodnjem desnem vogalu table.

Datacija: 70. leta 20. stoletja
Material: lesonit
Mere: višina 36 cm, dolžina 63 cm
Najdišče: dar podjetja Slovin Brežice - Bizeljsko
Inventarna številka: Z4: 4398
Na ogled: stalna razstava Pod devetimi zastavami – Posavje 1900–1990, II. nadstropje gradu Brežice, odprta od 9. 5. 2013, avtorica Vlasta Dejak

Za dediščinske navdušence:

Konec leta 1946 je bilo ustanovljeno podjetje Vino-Sadje Brežice, katerega namen je bil odkup vina ter nudenje strokovne pomoči vinogradnikom. Podjetje je pokrivalo veliko geografsko področje; na Štajerskem od Brežic do Šmarja, na Dolenjskem pa vse do Grosuplja. Po skromnih začetkih in nadaljnjih lepih uspehih, leta 1956 je podjetje namreč pridobilo izvozno licenco in nenehno občutno povečevalo odkupe, je leta 1963 propadlo. Takoj po propadu tega prvega podjetja je nastalo novo z imenom Brežice Vino. Za lažji nov zagon in obratovanje so iskali možnost povezovanja z drugimi podjetji, v začetku leta 1965 so se pripojili k podjetju Slovenija Vino iz Ljubljane. Obrat Brežice je bil na začetku zadolžen za proizvodnjo in pripravo področnih vin (cviček, bizeljsko rdeče in bizeljsko belo vino …). Ko se je leta 1971 k podjetju Slovenija Vino priključila še Kmetijska zadruga Bizeljsko, so bili ustvarjeni pogoji za združitev obeh obratov Brežice in Bizeljsko v temeljno organizacijo združenega dela – TOZD Slovin Bizeljsko – Brežice, kar se je zgodilo v začetku leta 1974. Ta organizacijska oblika je trajala le nekaj let; če sledimo časopisu Dolenjski list, se je podjetje že v letu 1979 imenovalo Slovin DO Bizeljsko – Brežice.
 
Brežice, gradnja kleti in polnilnice Slovina Brežice, 3. 3. 1976, Foto: Vlado Podgoršek. Kopijo hrani Posavski muzej Brežice.

V tem petletnem obdobju so bile izvedene številne investicije. Leta 1979 je bilo ob občinskem prazniku svečano odprtje moderne polnilnice brezalkoholnih napitkov, kjer so še isto leto začeli s polnjenjem slavne domače dvojice cockte in jupija ter tujega schweppesa. S tem so zaključili veliko investicijo, ki se je začela z izgradnjo predelovalnega obrata za grozdje ter nadaljevala z zidavo kleti za 200 vagonov vina. V naslednjem obdobju so zgradili še novo vinsko polnilno linijo. Naša napisna tabla izhaja torej iz tega kratkega obdobja zgodovine podjetja. Anton Škofca (Globoko, občina Brežice) je bil zaposlen v podjetju Slovin med letoma 1978 in 1988 kot vodja komerciale. Povedal nam je, da je podjetje, v katerem je bilo v najboljših časih zaposlenih tudi 400 delavcev, veliko skrb namenjalo športu, rekreaciji zaposlenih, predvsem pa sindikalnemu turizmu. Namestitvenih kapacitet v Selcah pri Crikvenici v času njegove zaposlitve niso več uporabljali, so pa postavili kar nekaj prikolic v naselju Lopar na otoku Rabu, prav tako na Hrvaškem. Zaposleni so radi in redno koristili ponujene počitniške kapacitete.
Vino Brežice se je leta 1990 registriralo kot samostojno podjetje. V letu 2009 je bil nad podjetjem zaradi slabih rezultatov sprožen stečajni postopek.
 
Oglas TOZD Slovin Bizeljsko - Brežice, Dolenjski list, 28. 10. 1976, leto XXVII, št. 44 (1423). Steklenica, Adria Cooler, okoli leta 1980. Mešana vinsko sadna aromatizirana pijača; polni Slovin "Bizeljsko-Brežice" n. sol.o.  Inv. št.: Z4: 4383. 

 
Preberite več:
Pripravila: Mihaela Kovačič
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti