Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Darilo ob svetem krstu
Figurica je bila odkrita ob izkopavanjih Starega gradu v Podbočju. Značilni element, ki nam omogoča njeno natančno časovno opredelitev, je upodobitev posebnega pokrivala, ki so ga v tem času v Srednji Evropi nosile ženske plemiškega stanu in bogatejše meščanke. Kruzeler je bil neke vrste peča iz več svilenih, platnenih ali bombažnih tančic, položenih ena vrh druge, katerih obrobe so s pomočjo razžarjenih klešč valovito nagubali, da so oblikovale bogat venec naborkov. Figurica je verjetno uvožena iz južne Nemčije. Podobne so bile odkrite v nürnberških delavnicah. Najverjetneje je služila kot krstno darilo in kasneje igrača. V okroglo vdolbino je bil vstavljen novec kot simbolno darilo botra svojemu krščencu.
 

Figurica predstavlja stoječo žensko. Modelirana je samo sprednja stran, na kateri je frontalno upodobljen obraz, ki ga obrobljajo prameni las. Na glavi je upodobljena zobčasta krona. Najprepoznavnejši element figurice je pokrivalo tipa kruzeler. V Srednji Evropi je bilo med pripadnicami višjega sloja priljubljeno v 14. in 15. stoletju. Figura ima na prsih vdolbino okrogle oblike, ki jo obrobljata sklenjeni roki. Spodnji del figurice je oblikovan shematično in je deloma poškodovan.


Datacija: 14. in 1. tretjina 15. stoletja
Material: lončenina
Višina: 10,1 cm
Izvor: Stari grad v Podbočju
Inv. št.: S 222
Na ogled: večzvrstna razstava Štirje elementi: 2 – OGENJ, II. nadstropje gradu Brežice, odprta od 30. 8. 2018, avtorji: Alenka Černelič Krošelj, dr. Ivanka Počkar, Oži Lorber, Vlasta Dejak, Jana Puhar, Boštjan Kolar

 

Za dediščinske navdušence

Na Starem gradu v Podbočju so med letoma 1992 in 1995 potekala obsežna arheološka izkopavanja, ki so odkrila naselbinske sledove iz časa med 13. stoletjem in drugo polovico 15. stoletja. Utrdbo so zgodovinarji in arheologi uspeli identificirali s pomočjo pisnih virov in analiz heraldičnega okrasa na tlakovcih, odkritih med izkopavanji. Utrdba, ki jo danes imenujemo Stari grad, je bila prvotni grad kostanjeviških gospodov, Spanheimska trdnjava Kostanjevica (Veste Landestrost).
Izkopavanja so pokazala dve arhitekturni fazi. Prvotno je tu znotraj utrjenega kompleksa stala ena sama zgradba, kasneje pa skupek stavb, ki so se naslanjale na masivni stolp kvadratnega tlorisa. V stolpu so bili bivalni prostori. Druga faza gradnje je bila zaključena do 2. polovice 13. stoletja. V 2. polovici 15. stoletja je bil grad uničen v požaru. V tem času je zamenjal nekaj lastnikov, od Spanheimov, grofov Tirolskih, Ortenburških do nazadnje Celjskih. V 17. stoletju je utrdba že tako propadla, da je Valvasor ni vključil v svoje topografske opise. Danes na njeni lokaciji ni vidnih sledov grajskega kompleksa.
Grad je nastal iz vojaških razlogov in njegova lega na strmem pomolu, ki se zajeda v ravnico ob Krki, je izrazito strateška. Bil je hkrati utrjeno bivališče in statusni simbol plemstva. Najdbe, ki so jih odkrila arheološka izkopavanja, pričajo o vsakdanu prebivalcev gradu. Ti so po stanu pripadali nižjemu plemstvu. V njem je prebival oskrbnik z družino, oboroženci – vitezi ali ministeriali ter hlapci in dekle. Ne vemo natančno, koliko ljudi je štela grajska posadka, vsekakor pa ni bila številčna. Njihov vsakdanjik je bil precej skromen in daleč od brezskrbnosti in razkošja, ki ga radi prikazujejo filmi in romani o srednjem veku.
 
Ekipa pri risanju in merjenju zemeljskega profila. Foto: Ivanka Počkar, 1992


 
Preberite več: Pripravila: Jana Puhar
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti