Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
07 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

MODEL ZA VOTIV: Prašiček iz čebelnega voska


Votiv je posvetilni dar, ki izraža vrsto prošnje, priprošnje ali zahvale posameznika za zdravje.
Uliti voščeni votivi so na Slovenskem izpričani od 17. stoletja dalje. Voščene figurice so sprva izdelovali iz čebelnega voska, od začetka 20. stoletja dalje pa so namesto voska uporabljali parafin. Vlivali so ga v lesene, figuralno izrezljane modele. Izdelovanje modelov je bilo rezbarsko delo in je sodilo k znanju vsakega medičarja (léctarja). 
Od voščenih votivov, upodobljenih v obliki živali in človeških delov telesa, so ljudje pri medičarju, ki je bil obenem navadno še voščeninar ali svečar, kupovali tudi votivne figurice v obliki prašička.
Figuralno izrezljan model za izdelavo votivne podobe prašička iz orehovega lesa je sestavljen iz dveh delov. Na obeh polovicah lesenega modela sta ena luknja in lesen žebljiček, ki pravilno združita obe polovici, da se skozi odprtino pri nogah vlije segreti vosek.

Datacija: konec 19. stoletja in začetek 20. stoletja
Material: oreh
Mere: dolžina: 13 cm, širina: 13 cm, debelina: 3,5 cm
Izvor: Krško, medičar Stary
Inv. št.: E543
Na ogled: stalna etnološka razstava, prenovljena leta 2016, II. nadstropje gradu Brežice, avtorica dr. Ivanka Počkar
 

 

Za dediščinske navdušence:

Figuralno izrezljani leseni model za izdelavo votivne podobe prašička je eden izmed modelov krškega medičarja Engelberta Staryja, ki se je sredi osemdesetih let 19. stoletja priselil iz Železne Kaple na Koroškem. Stanovanje, delavnico in trgovino je imel v pritlični hiši v Krškem na hišni številki 80 (danes Cesta krških žrtev 38).
Po smrti staršev (oče je umrl leta 1918) je z medičarstvom nadaljevala hči Elza Stary, poročena Sluga. Obrt je vodila vse do svoje smrti leta 1953. Pri izdelavi medenjakov je uporabljala modele, podedovane od očeta Engelberta. Njeni sodobniki se spominjajo, da je medene piškote, ki jih je pripravljala pred drugo svetovno vojno, okrasila z modro in rožnato barvo.
Model za izdelavo votivne podobe prašička je razstavljen na stalni etnološki razstavi, ki prikazuje opredmetene načine življenja Štajercev in Kranjcev z območja Posavja. Večina ohranjenih modelov medičarja Staryja izvira iz 19. stoletja, del muzejske zbirke pa so že od leta 1940, ko jih je za takratni »posavski muzej« v Krškem pridobil Oto Auman (1897, datum smrti neznan), starinokop, zbiralec starin in prvi kustos muzeja.
Votivna podoba prašička iz čebelnega voska in model za izdelavo votiva. Figuralno izrezljani leseni modeli za izdelavo votivne podobe prašička iz čebelnega voska in podoba prašička iz čebelnega voska ter kopija modela na stalni etnološki razstavi.
 
Votivne figurice prašička so prinašali v cerkev kot prošnjo za zdravje in uspešno rast prašičev, predvsem na praznik sv. Antona Puščavnika – Prašičkarja (17. januarja). K njemu so se v priprošnjah zatekali za zdravje in dobro rast prašičev, saj je bil prašič kot pomemben del preživetja naših prednikov deležen velike pozornosti in skrbi.
Votivne predmete iz voska, darovane cerkvi, so potem porabili za sveče. Še enkrat so namreč segreli vosek, ga vlili v kalupe za sveče in blagoslovili na svečnico (2. februarja).

Preberite več:

Pripravila: Stanka Glogovič

Pogled iz konservatorsko-restavratorske delavnice:

V letu 2016 je bil model votivnega prašička, najverjetneje oblikovan iz orehovega lesa, konserviran in restavriran. Model, ki so ga že načeli ksilofagni insekti, so v konservatorsko-restavratorski delavnici zaščitili pred nadaljnjim napadom. Izletne luknjice insektov so dopolnili, retuširali, površino modela pa dodatno zaščitili pred zunanjimi vplivi.
Za potrebe raznovrstnih prikazov in delavnic je akademski restavrator Aleš Vene izdelal kopijo modela iz orehovega lesa v izvirni tehniki rezbarjenja.
Kopija modela votivnega prašička z voščenim odlitkom. Akademski restavrator Aleš Vene med izdelovanjem kopije modela votivnega prašička.

Pedagoški program:

Izdelovanje votivnega prašička
Delavnica izdelovanja votivnega prašička poteka pod vodstvom sodelavca konservatorsko-restavratorske delavnice, ki pred udeleženci v kalup vliva tekoči čebelni vosek. Pred tem je udeležencem predstavljen krškopoljski prašič in dediščinsko ozadje izdelovanja votivnih podob prašiča. Končni izdelek je voščena votivna podoba prašiča, narejena po reprodukciji votivne podobe.
Delavnica je primerna za osnovnošolske učence vseh starostnih obdobij. Cena: 3 €.
Najava obiska: pedagog@pmb.si, 07 466 0518.

 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti