Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Poletna grajska dogodivščina 2023


Poletna grajska dogodivščina


Poletne počitnice smo pričeli družbi naših muzejčkov na poletni grajski dogodivščini. Prvi dan smo si izdelali broške z imeni v podobi krškopoljskega prašiča. V nadaljevanju smo imeli predstavitve koles. Lenart Količ in Ivana Mravinac sta nam predstavila obnovljena stara tekmovalna kolesa, Matej Prah pa nam je predstavil kako se vzdržuje kolo. Sledilo je hitrostno tekmovanje v prenašanju koles in zabavne kratkočasnice na temo kolesarstva. Izdelali smo tudi keltske obeske iz medenine. Vmes smo obiskali sodelavce muzeja na njihovih delovnih mestih in za konec izdelali veliko zastavo.

Drugi dan Poletne grajske dogodivščine smo preživeli na Banovi domačiji v Artičah. Najprej smo si ogledali razstavo Posavje – sadjarski raj, ki sta nam jo predstavili kustosinja etnologinja Stanka Glogovič in konservatorka-restavratorka Nives Slemenšek. Po ogledu je sledil prikaz peke jabolčnega zavitka, ki ga je pripravila gospa Štefka Novak iz Turističnega društva Artiče, prijazno nas je pozdravil tudi Primož Mlakar, predsednik društva. Sledile so tudi delavnica Nastje Volovec, ZPTM Brežice, na temo čebelarstva, delavnica šivanja obeskov v podobi jabolka in reševanje zabavnih kratkočasnic. Za konec smo poskusili jabolčni zavitek in se pred povratkom v Brežice še fotografirali. Vse aktivnosti so bile povezane s projektom Banova domačija – Okusimo dediščino, pri katerih so sodelovali partnerji projekta.

Tretji dan Poletne grajske dogodivščine smo pričeli pozno popoldne s peko palačink na dvorišču. Sledile so delavnice, ki smo jih pripravil kot aktivnosti vezane na projekt Banova domačija - okusimo dediščino. Izdelovali smo nabiralce jabolk, slikali panjske končnice in šivali obeske v podobi jabolk. Po večerji smo se odpravili na sprehod po Vrbini do hidroelektrarne in nazaj v grad. Sledilo je nočno raziskovanje gradu in v poznih večernih urah spanje med grajskimi zidovi.

Zadnji dan Poletne grajske dogodivščine smo začeli z zgodnjim vstajanjem in se po zajtrku odpravili na ogled razstave mednarodnega natečaja »Voda ki jo želimo«, v Vodovodni stolp. Tam smo ustvarili instalacijo z vodnimi kapljicami, na katere smo napisali naše želje, kakšno vodo si želimo v prihodnosti. V muzeju smo si ogledali keltski voz in se zraven fotografirali. Dokončali smo še vse naše izdelke iz prejšnjih dni, nato pa se odpravili proti paviljonu Vodovodnega stolpa, kjer so nas pričakali starši. Za konec smo si po okusnih sladicah, skupaj z njimi, ogledali Vodovodni stolp in našo skupno razstavo. Vsem želimo lepe počitnice, hkrati pa se veselimo naslednje grajske dogodivščine.
 
 
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti