Osrednja vsebina

odpri

zapri

Prikaz za slabovidne
Zapri
Telefon
Pokličite nas
+ 386 7 466 05 17
Email
Pišite nam
vodnik@pmb.si

Dan muzeja

Dan muzeja

10.00–20.00: prost vstop v muzej, Vodovodni stolp

 
18.00, Vodovodni stolp:

Odprtje razstave mednarodnega natečaja »VODA, KI JO ŽELIMO«

Na razstavi bo predstavljenih 12 del, ki jih v mladinskem in otroškem natečaju »Water We Want« Globalne mreže vodnih muzejev (Global Network of Water Museums), ustvarilo 51 učencev posavskih osnovnih in srednjih šol.
 
19.00:

Javno vodstvo ŠTIRJE ELEMENTI – SOOBLIKOVALCI POSAVSKIH PRIIMKOV

Voda, ogenj, zemlja in zrak soustvarjajo svet okoli nas in sooblikujejo tudi naše priimke. Vabljeni vsi prebivalci Posavja, ki v svojih priimkih nosite povezavo z enim od štirih elementov na ogled razstave o štirih elementih.
 
19.30, Viteška dvorana:

Koncert orkestra Mandolina Ljubljana z gostom Boštjanom Gombačem:
ŠTIRJE ELEMENTI: VODA – ZEMLJA – OGENJ – ZRAK

Orkester Mandolina Ljubljana je eden najbolj prepoznavnih slovenskih ljubiteljskih orkestrov, ki si je izbral mandolino za svoj glavni instrument. Ob prizorih štirih elementov v Viteški dvorani bodo predstavili glasbo tako klasičnih skladateljev kot novejših rock, pop in drugih zasedb, ki iščejo navdih v enem od štirih elementov. Tako bo moč slišati naslove kot so Ognjene kočije, Obredni ples z ognjem, Zemlja pleše, Prah v vetru, Sijoče morje - sijoči veter ...
Dirigent: Andrej Zupan. 
Glasbenik, multiinstrumentalist Boštjan Gombač, bo z orkestrom Mandolina zaigral na tidldibab, rekonstrukcijo najstarejšega glasbila, neandertalske piščalke.Brezplačne vstopnice za koncert lahko prevzamete na recepciji muzeja ali potrdite udeležbo na: vodnik@pmb.si, 07 466 0517, 031 708 737.
 

Dan po prazniku naše države, je praznoval tudi naš muzej. Dan muzeja praznujemo od leta 2015, danes pa smo prvič na široko – poleg vrat muzeja – odprli tudi vrata Vodovodnega stolpa.
Pred Vodovodnim stolpom smo predstavili tudi razstavo del mednarodnega otroškega in mladinskega natečaja Water we want oziroma Voda, ki jo želimo, ki smo ga izvedli na pobudo Globalne mreže vodnih muzejev @Water Museum Global Network. Razstavljenih je 16 del, ki jih je v različnih tehnikah ustvarjalo 57 učencev in dijakov iz 5 posavskih osnovnih in srednjih šol. Izmed prejetih umetniških del smo jih v muzeju izbrali 5 in jih poslali na Globalno mrežo vodnih muzejev v nadaljnji izbor. Konec meseca bodo znani skupni zmagovalci natečaja. 
https://thewaterwewant.watermuseums.net/contest/exhibition-year-2023

Ob 19. uri je v Viteški dvorani kustos pedagog, Boštjan Kolar predstavil aplikacijo, ki predstavlja posavske kraje in priimke, ki izhajajo iz štirih elementov. Dan smo zaokrožili s koncertom Orkestra Mandolina Ljubljana. Ob prizorih štirih elementov so zaigrali glasbo klasičnih skladateljev, kot tudi novejših rock, pop in drugih zasedb, ki iščejo navdih v enem od štirih elementov. Orkestru se je pridružil tudi gost, multiinštrumentalist Boštjan Gombač na tereminu in tidldidabu, rekonstrukciji najstarejšega glasbila na svetu. Zbrane sta nagovorili podžupanja Občine Brežice, Mojca Florjanič in nekdanja direktorica Narodnega muzeja Slovenije, mag. Barbara Ravnik.
NAZAJ
×

KOŠARICA

ŽELIM NA BLAGAJNO
NAZAJ K NAKUPOVANJU
×
×

Prikaz za slepe in slabovidne

Pomanjšaj velikost pisave (-) Povečaj velikost pisave (+)

Barva ozadja in pisave

Izključi prikaz za slabovidne ×


Izjava o dostopnosti